Уволниха Коритаров от Нова телевизия
Уволниха Коритаров от Нова телевизия / снимка: Нова телевизия

Георги Коритаров напуска екипа на „Нова телевизия”, съобщиха за Дарик от медията.

В официално съобщение се казва, че поводът е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели.

Лора Крумова остава водещ на сутрешния блок „Здравей, България”. Предаването ще продължи да се излъчва както до сега - всеки делничен ден от 6:55 до 10:00 ч.

„Уволнението ми е функция от публикация в жълт вестник”, казва в интервю за в. „Капитал” Георги Коритаров. Той се извинява на германския журналист Юрген Рот заради разговора, който провел с него и заради наистина „сериозни, формални грешки, воден от моя професионален рефлекс и опит, направих така, че го поставих в ситуация, при която беше сериозно компрометирано съдържанието на неговата книга”. Той обяснява, че в деня на интервюто, на електронната поща било получено писмо от „госпожа Светла Василева, която подчертаваше, че той има реални източници на информация и тя е един от тях. Тя пожела да разговаряме... Когато я попитах зад кой от текстовете в книгата стои тя като информатор, тя посочи абзаца, в който се говори за град Правец като частен град. Малко след това дойде и твърдението, че е имало изнудване във формата на публикация в жълт вестник... личност от мащаба на финансовото могъщество на Валентин Златев би могла да бъде изнудвана от фактор от ранга на Осама Бен Ладен”, казва в интервюто Коритаров. Той се аргументира с думите, „защото Валентин Златев (шефът на „Лукойл” – бел. ред.), както се твърди в жълтия вестник, има достатъчно инструменти превантивно да се защити от всякакви форми на рекет, изнудване и натиск, ако такива наистина са упражнявани от него. Искам да обърна внмание и върху обстоятелството, че никъде самият той не е посочен като източник или първоизточник, или цитиран по някакъв повод”, казва пред в. „Капитал” уволненият журналист.

Напуснах медията след предаване, което беше право на отговор на информатор на Юрген Рот, след интервюто ми с германския журналист, каза пред aгенция “Фокус” досегашният водещ на предаването “Здравей, България” на “Нова телевизия” Георги Коритаров, който днес е бил уволнен от медията. “Както казах на няколко пъти, дължа извинение на германския журналист Юрген Рот. Професионалната ми съдба, доказа правотата на неговата книга, въпреки че моето интервю с него до голяма степен даде повод на много хора да се чувстват реабилитирани. Те не го заслужават”, посочи още журналистът. “Категорично отричам да съм използвал телевизията за лични цели – освен за една – предаването да става все по-гледано, а заедно с това да нараства и личния ми авторитет. Плурализмът в моята професия е бил водещ принцип и няма смисъл да го доказвам”, посочи още той.

Пред "Дневник" Коритаров заяви: "Искам да се извиня на германския журналист Юрген Рот, защото заради формални грешки в съдържанието на книгата му "Новите български демони" изглеждаше доста компрометирано. След моето интервю със Светла Василева, която заяви, че е негов информатор, събитията се развиха изключително бързо и професионалната ми съдба доказа правотата на изводите на Юрген Рот". Така Коритаров свърза уволнението си с интервюто, което направи с председателя на Съвета на директорите на "Топлофикация" - Правец Светла Василева. В студиото тя отправи обвинения към шефа на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев, заради изграденото от него голф игрище - случай, включен в книгата на Рот. "Тази книга ще се окаже много интересно явление. Нещо като онази книга в романа "Името на розата", която унищожаваше всеки, докоснал се до нея," коментира Георги Коритаров пред "Дневник". Той каза, че ще опита да докаже, че "интелектът е много по силен от парите на която и да е мафия".

Водещият на сутрешния блок на Нова тв Георги Коритаров е уволнен, защото е изнудвал Валентин Златев, президент на “Лукойл България”, пише в. „Труд”. За рекета на журналиста първи съобщи вестник “Уикенд”. Според източници на “Труд” Коритаров предложил сделка, от която можело да получи комисионна между 500 хил. и 1,2 млн. евро.От няколко месеца журналистът упорито се опитвал да накара Златев да закупи няколко парцела в Боровец. Миналия месец водещият лично отишъл в офиса на шефа на “Лукойл България” и му показал план-скица на терените, които “предлага”. Оказало се обаче, че те не са негова, а общинска собственост. Кметството в Самоков трябвало да осигури парцелите, а Коритаров - да си получи комисионната. Златев останал много учуден от предлаганата му сделка и в прав текст предупредил Коритаров, че такава схема може да ги отведе в съда или в отвъдното. И елегантно го отпратил. Коритаров обаче продължил настоятелно да го търси. Златев два месеца не му вдигал телефона, докато преди няколко дни в “Коритаров LIVE” журналистът взе интервю с председателката на Съвета на директорите на топлофикацията в Правец Светла Василева. Според нея Правец е “първият частен град” на Златев, който инвестирал 36 млн. в голф игрище в града. Това накарало Златев да разкаже в писмо до шефовете на Нова тв за рекета на журналиста и настоял за административни санкции срещу него.

Уволниха Коритаров заради олигарха Валентин Златев, пише сайтът vsekiden.com. Източници от медията разкриха, че шефът на “Лукойл” за България побеснял след сензационно интервю на Коритаров с председателя на Съвета на директорите на топлофикацията в Правец Светла Василева, която заяви, че Правец е “първият частен град” на Вальо Златев, който инвестирал 36 млн. в голф игрище в града. Информацията тя споделила и с германския журналист Юрген Рот, който я включил в книгата си. Георги Коритаров предложи на Валентин Златев престъпна схема за придобиване на земя, която Златев отказа с т.нар. мълчалив отказ, заяви пред “Всеки ден” шефът на агенция D&D Диана Дамянова, която осигурява връзките с обществеността на “Лукойл България”. Според нея става дума за изключително неприятен случай. В специално писмо компанията е информирала за това ръководството на Нова телевизия. Дамянова добави, че след като Златев отказал сделката в две предавания, се обадили някакви хора и без никаква връзка споменавали името на Валентин Златев. Самият Коритаров казал в ефир: “Той не ми вдига телефона, но сега като види предаването ще го вдигне”. Златев няма интерес от тази сделка и с това всичко е приключило, но явно се оказа, че не е, коментираха от компанията. Оттам казаха, че журналистът не е искал пари от Златев, но е имал интерес от сделката. “Реакцията на Нова телевизия е напълно адекватна. Бяхме приготвили жалба до прокуратурата, но при тези обстоятелства тя няма да бъде изпратена, тъй като Коритаров вече няма служебно положение и вярваме, че журналистиката не се олицетворява от Коритаров”, каза Дамянова. Златев нямало да завежда граждански иск срещу журналиста, тъй като той не му е нанесъл никакви щети.

Според публикация в “Уикенд” Георги Коритаров е изнудвал Вальо Златев за 3 млн. лева. Вестникът твърди, че водещият искал да развива съвместен строителен проект в съдружие с олигарха. Златев обаче отхвърлил предложението. В материала се твърди, че той имал записи от разговорите си с Коритаров. Според вестника интервюто със Светла Василева всъщност било акт на отмъщение от страна на водещия на “Здравей, България”. Руските партньори на Вальо Златев обаче реагирали веднага с писма до Силва Зурлева, в което настоявали за уволнението на Коритаров.

Новината за уволнението на Коритаров съвпадна с публикация в жълт вестник, в която се твърди, че журналистът е изнудвал шефа на "Лукойл" Валентин Златев във връзка с имотна сделка, съобщава в. „Сега”. "Да, ние алармирахме ръководството на "Нова телевизия" за недопустимото според нас поведение на журналиста Георги Коритаров. Мога само да кажа, че се радвам, че българската журналистика като цяло не е на нивото на Коритаров", потвърди пред "Сега" Диана Дамянова от "Лукойл България". Чашата преляла миналата седмица, когато в "Здравей, България" бе включена в ефир шефката на правешката "Топлофикация" Светла Василева. По телефона тя заяви, че Правец е "първият частен град", собственост на Валентин Златев. Информацията тя споделила и с германския журналист Юрген Рот, който я включил в книгата си "Новите български демони".

Георги Коритаров е бил уволнен от "Нова телевизия" заради натиск върху ръководството на медията от страна на ДПС, намекнаха източници на Ekip news. Според тях в движението смятали, че Коритаров прави целенасочена пропаганда срещу тях и лично срещу лидера Ахмед Доган. В две последователни предавания журналистът интервюира активисти на ДПС, които споделиха тайни от кухнята на партията. В едно от интервютата Керим Караали, който се представи като бивш шеф на бизнес центъра на партията, каза, че мафиоти и бизнесмени са плащали по 1000 марки за срещи с Доган и Касим Дал, а ДПС въртяло търговия с петрол. Пак в предаване на Коритаров бившият член на комисията "Андреев", предшественик на сегашната комисия по досиетата на Държавна сигурност, Мохамед Реджеб направи нови разкрития за агентите в ДПС.

Все по-упорито в медиите се разнася мълвата, че Коритаров е уволнен заради интервюто му с подземния бос Евелин Банев - Брендо, който обяви, че бившият МВР шеф го е натискал да свидетелства срещу братя Маргини, пише сайтът dnes.bg. Враждата между Коритаров и Петков пламна през 2005-а, когато водещият на сутрешния блок по Нова тв обвини тогавашния вътрешен министър за убийството на Ангел Димитров - Чората, в полицейската акция "Респект". По-късно Коритаров даде поле за изява и на Мирчо Димитров - Циганина, който разказа как Румен Петков е бил спонсориран от негови руски партньори. В публичното пространство се появи и друга версия – причина за уволнението на Коритаров е писмо на Валентин Златев, в което има оплакване срещу журналиста, пише още dnes.bg.

„Коритаров изпадна от шведската маса”, с такова заглавие излиза в. „Монитор” като представя историята на рекета: Преди месец Коритаров, известен още и като агент Алберт, започва усилено да настоява за среща с шефа на "Лукойл". "Тъй като е известно лице от тв ефира, решихме, че ще иска интервю от Валентин Златев, и затова го поканихме в компанията - разказват източниците на "Монитор". - Той наистина започна да говори и за интервю, но ние му обяснихме, че г-н Златев не ходи по сутрешните блокове на телевизиите да говори за цените на бензина". В този момент лъсва истинският повод за идването на Коритаров в "Лукойл". Тв водещият показал на Златев планове на земеделски земи, общинска собственост в района на Самоков. Разяснил, че идеята му е да направят общо дружество със Златев. После съвместно със самоковския общински съвет щели да създадат съвместна фирма със Златев, като общината щяла да апортира земята, а Коритаров - "добри намерения". След това Коритаров обяснил, че нямало никакъв проблем за Вальо Златев да си вдигне капитала на дружеството и да си върне земята. Агент Алберт предвидил за себе си печалба от около 3 милиона лева за посредническата си роля. "Решихме, че това, което говори, е сериозно - разказваха източниците на "Монитор". - Г-н Златев обаче културно му обясни, че в този момент на световна икономическа криза няма намерение да прави подобни капиталовложения." След този красноречив отговор Коритаров си тръгнал от офиса на "Лукойл". Не след дълго започнал да атакува Валентин Златев по телефона. "А след това започна да ни атакува чрез телевизията", казаха източниците на "Монитор". Както мнозина зрители сигурно са видели, водещият покани в студиото на "Здравей, България" дама от Правец, представена като информаторка на немския журналист Юрген Рот. Ролята на въпросната дама е да злепостави в ефир Валентин Златев. След това издание на "Здравей, България" от компанията "Лукойл" пишат писмо до шведските собственици на Нова тв, като им разказват накратко историята и искат водещият да бъде санкциониран, което всъщност вече се случи.

Георги Коритаров е роден на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в СУ "Св. Климент Охридски". По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност (ДС) под псевдонима Алберт.

Коритаров владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език. С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в радио "Свободна Европа", където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на няколко предавания.

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и радио „Нова Европа“. По Нова телевизия той води половинчасово токшоу наречено "Коритаров Live", което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България". На 21 ноември 2008 г. договорът му с "Нова телевизия" е прекратен.

Източник на биографията: Уикипедия