/ БГНЕС
За периода от август до 24 октомври се забелязва увеличаване на опитите за незаконно преминаване на границата ни с Турция и Гърция, както и увеличение на предотвратените такива случаи. Това съобщи вчера вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарен контрол.
 
Още полицаи и нови постове за охрана на границата

По думите му за този период са установени 2416 лица, които са направили опит да преминат нелегално границата ни или са задържани впоследствие. Според вътрешния министър това увеличение е свързано с метеорологичните условия и е нормално през този период да се увеличат опитите за незаконно преминаване.
 
Поради това са предприети действия за командироване на сили и средства от други дирекции на Гранична полиция по българо-турската и на българо-гръцката граница.
 

БГНЕС


Според данните, които изнесе Маринов, от 1 януари до 31 юли са установени общо 1864 лица, от които е предотвратено незаконното навлизане на 1375, 160 са задържани на ход и 329 са задържани от съседните гранични власти. Като допълни, че за същия период миналата година са опитали незаконно да преминат границата 3122 лица. Той отбеляза, че за цялата 2017 г. общият брой на направилите опит незаконно да преминат границата ни е 6904 лица.
 
Министър Маринов каза още, че МВР има добро взаимодействие с турските гранични власти.
БТА