Утре внасят искането за сваляне на депутатския имунитет на Петков в НС?
Утре внасят искането за сваляне на депутатския имунитет на Петков в НС? / снимка: Sofia Photo Agency

Вероятно утре искането за сваляне на депутатския имунитет на Румен Петков ще бъде внесено в Народното събрание. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/. На заседанието на ВСС присъства и новият министър на вътрешните работи Михаил Миков.

Изслушването на вътрешния министър е извън дневния ред на заседанието и се очаква той да говори за използването на специалните разузнавателни средства. Ако се установи съпричастност към престъпленията в пътния фонд и на министри от борда на фонда, които отговорят за работата му, срещу тях също ще се образува дело, съобщи главният прокурор и уточни, че засега делото е срещу бившия директор на Фонда Веселин Георгиев за престъпление по служба.

Велчев коментира още вчерашната си работна среща с вицепремиера Меглена Плугчиева с думите, че проблемът с еврофондовете очевидно има и наказателно-правен аспект, както и последните събития го показват.

Главният прокурор допълни, че ако министър Плугчиева прояви интерес към разработките на прокуратурата с изготвянето на „черния списък” на фирми, злоупотребявали с пари на ЕС, прокуратурата ще и предостави цялата информация по тях.