Установиха поредица от грешки по случая с починалото дете в Разград
Установиха поредица от грешки по случая с починалото дете в Разград / Dariknews.bg, Разград, Радка Минчева

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов поиска оставката на директора на разградската болница д-р Гечо Жеков и я получи. Той пристигна лично да инспектира случай с починало пред Спешното отделение на МБАЛ "Св. Иван Рилски" осемгодишно момче. Министър Москов определи случилото се като липса на организационен потенциал и бездушие.

Предварителният доклад на ИА "Медицински одит" категорично показва, че има много тежки организационни нарушения и нередности в разградската болница - обяви министър Москов след едночасов разговор с управата на лечебното заведение. Един след друг в кабинета на директора бяха привикани дежурният лекар д-р Маноилов, прегледал 8-годишния Толга от село Иван Шишманово, както и хирурзите д-р Генев и д-р Малчев. Момчето почина пред Спешното отделение на 28 декември миналата година, след като бе препратено за лечение към варненска клиника поради липса на детски хирурзи в Разград - обясниха след инцидента от болницата.

Има две клинични пътеки, по които може да се лекува подобен случай, в което и да е хирургично отделение - заяви пък днес националният консултант по хирургия проф. Красимир Иванов. Той призна, че при диагнозата токсичен мегаколон смъртността е висока и в елитни клиники, но не може да се каже какви са били шансовете в случая на починалото момче, след като не е направено всичко, за да бъде спасено.

Министър Москов обяви, че освен поисканата и получената оставка е предал на Етичната комисия на Българския лекарски съюз преписката, възможните наказания са отнемане на лекарски права.

Здравният министър оповести, че е разпоредил строго да се спазва законовото изискване да не се връща пациент в спешно състояние, а транспортът от болница в болница да е само медицински автомобил.

От края на миналата година националният консултант по спешна помощ д-р Миланов подготвя протокол за действие при деца в спешно състояние - обяви още Москов.