Управляващата коалиция направи заявка за втори мандат
Управляващата коалиция направи заявка за втори мандат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Заявкa за втори мандат отправиха управляващите по време на разширеното заседание на Политическия съвет на коалицията, което започна в Хисар. В него участват министрите, партийните и парламентарните ръководства на БСП, НДСВ и ДПС. На сбирката за момента не са били обсъждани смени в кабинета.

„Заявката ни е ясна за втори мандат на коалицията в този състав”, заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев след първия кръг дискусии по актуализираната управленска програма.

По думите на вицепремиера Ивайло Калфин БСП, НДСВ и ДПС имат политическата воля, възможностите и самочувствието да си поставят цели до 2013 година, когато приключва следващият управленски мандат у нас и настоящият бюджетен цикъл на Евросъюза.

„Не сме тук, за да договаряме предизборна коалиция, но добрите резултатите ще помогнат за доброто представяне на трите партии на следващите парламентарни избори”, категоричен беше заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Попитан за евентуални промени в кабинета той добави, че на този Съвет на коалицията темата не е сред обсъжданите, но направи уговорката "човек предполага, но лидерите разполагат".

В отговор на същия въпрос Калфин подчерта, че всички участници в дискусията в Хисар имат намерение да реализират управленската програма.

Трите партии в коалицията ще се борят да съберат над 51% на следващите избори и ще успеят, ако реализират тази програма, посочи Йордан Цонев.



Стабилността на коалицията е по-важна от всичко, са подчертали в началото на сбирката тримата лидери – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, научи Дарик.

„Не бива да допуснем в България да се случи италианският модел”, каза Сакскобургготски по повод разпада на коалиционния кабинет "Проди". Тримата лидери на управляващата коалиция са се видели насаме и снощи, научи още Дарик.