Удължават срока за премахването на виетнамските общежития
Удължават срока за премахването на виетнамските общежития / снимка: Sofia Photo Agency

Работната група, която се занимава с поетапното премахване на „Селището на строителя" или бившите виетнамски общежития в София, да удължи мандата си с 3 месеца, предлага нейният председател и общински съветник от ГЕРБ Ангел Джамбазки.

На заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък ще бъде обсъдена възможността този мандат да продължи до 26 януари догодина. Така работната група ще има достатъчно време да реши проблема с благоустрояването на големия брой ромски семейства, живеещи на територията на виетнамските общежития, смята вносителят на предложението.

Миналата седмица членовете на работната група разгледаха някои възможни варианта. Един от тях е с помощта на инвеститор да бъдат реновирани около 150 апартамента в един от столичните квартали, където да бъдат настанени на първо място законно пребиваващите в София ромски семейства.

Вариантът с настаняване на ромите в общински жилища е неприемлив, заяви за Дарик съветникът Ангел Джамбазки. По думите му има възможности за намиране на свободни терени, без значение дали са общински или държавни, на които бъдещият инвеститор да ремонтира или изгради жилища.

Държавата също трябва да се ангажира с благоустрояването на над 3500 роми, от които едва една трета са законно пребиваващи, настоява председателят на работната група.