Учителите пак излязоха на протест срещу ниските си заплати
Учителите пак излязоха на протест срещу ниските си заплати / netinfo

В 19 български града трите учителски синдиката проведоха мълчаливи бдения. В столицата протестът бе на площад „Независимост”. Чрез него за пореден път учителите настояха за увеличение на заплатите.

Около 200 учители се събраха на площад „Независимост” в столицата. Оказа се, че те нямат право да провеждат мълчаливото си бдение тук. Заповедта на столичния кмет е протестът да се проведе пред сградата на Националната художествена галерия. Синдикатите обаче не пожелаха да преместят бдението от площад „Независимост” и се заканиха да блокират движението, ако полицията ги принуди да направят това. Учителите разпространиха листовки с апел към българските граждани, в които пише: „Нашето мълчание е многозначно, с него ние питаме защо мълчат управляващите, докога ще лъжат че образованието е приоритет, защо реформите водят само до закриване на училища и съкращаване на работещите в образованието”, и още: „не приемаме празни и голи обещания, касаещи необозримото бъдеще”

Утре по обяд протестът на синдикатите в сферата на образованието продължава с автошествие. Около 30 автомобила ще се включат в него.