/ ThinkStock/Getty Images
Над 150 ученици от осми до 12-и клас ще представят днес над 60 ИТ разработки в първото изложение на ученически проекти в Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София, съобщиха от училището.

Роботи се учат да говорят български език
 
Сред проектите ще могат да се видят приложения и чатботове с изкуствен интелект, онлайн игри, игрови конзоли, колички с автономно управление, машини с управление през интернет, роботи, симулатори, системи за виртуална реалност, защита от хакерски атаки, компютърни мрежи и системи за отдалечен достъп.
 
Изложението започва в 10.00 часа, като в 16.30 часа ще бъдат връчени награди на най-добрите проекти в категориите "Компютърни мрежи", "Софтуер" и "Вградени микрокомпютърни системи и роботика". Носителите на наградите ще бъдат определени от гласовете на публиката на изложението. Предвижда се да бъде връчена и награда на ИТ професионалистите, които също могат да гласуват на място.

ТУЕС остава в структурата на Техническия университет
 
Представените проекти са създадени като курсови работи, дипломни проекти, състезателни разработки в ученическия хакатон "Hack 30 x TUES", както и в клубни и в извънкласни занимания.
 
Изложението ще се състои в сградата на ТУЕС, на ул. "Владимир Пашов" 2, в ж.к "Младост" 1, в района на МБАЛ "Св. Анна".
БТА