Учебните заведения в Силистренско масово без охрана
Учебните заведения в Силистренско масово без охрана / снимка: DarikNews.bg, Светлана Петрова
Учебните заведения в Силистренско масово без охрана
56439
Учебните заведения в Силистренско масово без охрана
  • Учебните заведения в Силистренско масово без охрана

Учебните заведения в Силистренско масово са без охрана заради недостиг на средства. Проблемът е сериозен и се задълбочава от години, коментира в навечерието на новата учебна година главен инспектор Лъчезар Тодоров, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР - Силистра.

"Охраната е организирана от самото учебно заведение в рамките на възможностите. Има училища, където деца вместо да са в час, те извършват пропускателен режим. Има такива, които се охраняват от хора от настоятелството. Вземат си отпуск и извършват пропускателен режим. Лошото е, че нищо не можем да направим, освен да даваме предписание и да уведомяваме компетентните лица, които имат тази възможност. Щом опира до финансови възможности, не можем да държим отговорни компетентните лица", обясни Тодоров.

Преди старта на учебната година е направено обследване на 38 училища и 22 детски градини. Дадени са предписания за мерки за защита на децата от посегателства.

Засилено полицейско присъствие ще има край всички учебни заведения в областта на 17 септември.

С първия учебен ден стартира и акцията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!".

По места общините са взели мерки за изкърпване на дупките и освежаване на пешеходните пътеки, увери началникът на сектор "Пътна полиция" Радостин Върбанов.

В Айдемир ще бъдат изградени първите 5 пътни неравности по европейски стандарт.

Началникът на КАТ-Силистра припомни, че от началото на годината 6 деца са пострадали при катастрофи, 4 от които като пешеходци. Той призова за толерантност по пътищата и за внимание към децата.