Търговците на елхи в София са изрядни
Търговците на елхи в София са изрядни / снимкa: Sofia Photo Agency
Търговците на елхи в София са изрядни
24311
Търговците на елхи в София са изрядни
  • Търговците на елхи в София са изрядни

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов направи проверка на пазар „Ситняково" в столицата за произхода на продаваните коледни елхи, нарушения не бяха открити. Представители на Изпълнителна агенция по горите провериха две сергии за продажба на коледни дръвчета.

Собствениците им бяха изрядни както в представената документация, така и при доказване на произхода на елхите. Заместник-министър Костов обясни, че до този момент при изненадващи проверки на пазарите в столицата не са констатирани нередности. Какви документи трябва да притежават търговците на коледни дръвчета, обяснява заместник-министър Костов:

„Те трябва да имат документ. Този документ е фактура за закупуване на елхите и също така върху всички елхи трябва да имат печат, ако те са отрязани. Ако те са живи трябва да има само документ за произхода на елхите, разбира се, трябва да има и касов апарат".

Засечени ли са случаи на незаконна сеч на елхи за тази година и колко са те?

Нямаме общо обобщение на информацията. Вероятно, ако има такъв случай и такива случаи те ще настъпят точно преди коледните празници. Иначе за масови сечи няма такава информация. Елхите са достатъчно евтини и достъпни за всички, за да представляват кой знае какъв комерсиален интерес.

Цената за най-дребните елхи е седем-осем лева, а за по-високите стигат и до 15-20 лева, обясниха търговците.

Ако тук на пазара има елха, която е под четири лева, значи тя е спекулативна, защото очевидно е, че разноските по транспорта, тарифната такса не могат да бъдат покрити, каза Георги Костов.