Турското обединение ще се жалва в Страсбург
Турското обединение ще се жалва в Страсбург / netinfo

Управителният съвет на националното турско обединение внесе жалба в Апелативния съд в Пловдив относно отказа на Окръжния съд в града да регистрира обединението по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Цялата документация по учредяването и регистрацията на сдружението, както и материали от пресата и снимки, бяха депозирани и в Българския Хелзинкски комитет.

Основният мотив на жалбоподателите, с който се обжалва съдебното решение от началото на тази седмица, е, че не е нарушен материалният закон - Законът за юридическите лица с нестопанска цел.

Според председателят на нерегистрираната формация Мендерс Кунгюн, съдебният състав на Окръжния съд в Пловдив е отказал да регистрира сдружението заради едно изречение от програмните цели на формацията, в което се казва, че обединението ще работи за “развитие на политическия плурализъм с цел демократизиране и демополизиране на турската общност в България”.Това според Кунгюн е повод да отказа.

До две седмици по жалбата на турското национално обединение трябва да се произнесе Апелативният съд в Пловдив.

Българският Хелзинкски комитет ще излезе с публично становище по казуса.

От Управителния съвет на формацията, създадена на Бузлуджа на 21 май, са категорични, че имат готовност да сезират и Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Мотивът им е, че в случая се касае за “колективно дискриминиране на правото на сдружаване на турската общност спрямо други обществени групи, които по силата на същото българско законодателство учредиха и регистрираха подобни сдружения и реално участват с политически действия в нарушение на член 12 от българската Конституция”.