Турция няма интерес от етническо напрежение, смята Чаушев
Турция няма интерес от етническо напрежение, смята Чаушев / cнимкa: Sofia Photo Agency

Самоубийството на Ахмед Емин е преди всичко голяма трагедия за неговите близки и приятели. Това каза преди минути бившият зам.-министър на външните работи и член на ДПС Феим Чаушев в предаването „Денят” на Дарик. Според него е много непочтено да се търсят политически дивиденти от тази лична драма.

Почтеното поведение би било цялата истина за този случай да излезе наяве, от което в крайна сметка интерес има и ДПС, каза още Чаушев. Емин не е бил член на ръководството на ДПС, на като всеки негов член е изпълнявал определени административни задачи, обясни Чаушев. По думите му, за да „посегне на живота си този човек, който винаги почтено изпълняваше работата си, трябва да е имал много сериозна причина”.

Според Чаушев, в момента няма предпоставки да се изпълни какъвто и да е сценария за ескалиране на етническото напрежение у нас. „Аз лично смятам, че самата Турция няма интерес в България да има етническо напрежение. Защото Турция, като член на НАТО, се стреми да стане пълноправен член на ЕС”, каза Чаушев. „Един такъв конфликт в България, би навредил и на Турция и на всички съседни страни на Балканите. Така че социална база за такова нещо в България няма”, допълни той и уточни, че е друг въпрос, че „отделни могат да излязат в публичното пространство с такива подобни призиви, но няма такава опасност населението да тръгне след тях”.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.