/ iStock/Getty Images
Турските власти въвеждат изискване към всички пътници, влизащи в Турция със самолет - до 72 часа преди полета да попълнят формуляр за регистрация на следния интернет адрес: https://register.health.gov.tr
 
Попълненият формуляр следва да бъде разпечатан или изтеглен на мобилно устройство и да бъде предоставен на авиопревозвача преди качване на борда на самолета, съобщават от Министерството на външните работи.

Мярката влиза от 15 март.
 
При непредставяне на формуляр или ненадлежното му попълване, на пътниците може да бъде отказан достъп до територията на страната.
 
От изискването за попълване на формуляр са освободени транзитните пътници.

От 28 декември 2020 г. всички пътници, пристигащи със самолетните линии, а от 30 декември 2020 г. всички пътници, влизащи през сухопътните граници, следва да представят негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването.
 
Негативен PCR Sars-CoV-2 тест не се изисква за деца до 6-годишна възраст, както и за пътуващите със самолет транзит, в случай че не напускат трансферната зона на съответното летище. Освободени от това изискване са и членовете на екипажа на въздухоплавателни и на морски плавателни средства.