Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче
Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче / БГНЕС
В България има структура на организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО. Това съобщи турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Дипломатът даде пресконференция по повод навършването на една година от опита за преврат в Турция.

„Случилото се в Турция преди година не бе военен преврат, а добре организирана тайна организация от терористичен характер“, каза Гьокче.

Според властите в Турция зад всичко стои турският проповедник Фетхуллах Гюлен и неговата организация, която южната ни съседка определя като терористична.

Турският консул: Фетхуллах Гюлен е опасен и за България

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче обясни, че година след опита за преврат, вече има събрани доказателства, които посочват, че не просто военни стоят зад опита за сваляне на президента Ердоган, а цяла "терористична организация".
 

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче
БГНЕС

„През тази съдбоносна нощ се случиха много неща. Сега вече ретроспективно знаем много повече. Този опит за преврат беше пуч, организиран от хунта, но в никакъв случай той не се свеждаше до група авантюристи в униформи. Ние сега знаем, че Фехтуллах Гюлен със своята организация извърши това деяние. Разполагаме със записи от камери, в които цивилни дават заповеди на военни, те са разполагали със собствена структура, която наричаме паралелна държавна структура.

Представете си цивилен да дава заповеди на генерал във военна база на военна авиация. Ние разполагаме с показания и със записи от камери, които сме събрали през последната година. По своя характер това деяние е целяло да потъпче конституционния ред в страната. Президентът на Република Турция, както и правителството са били мишена, сградата на парламента- също“, каза Гьокче.

Огромен митинг в Турция "разби стената от страха" от Ердоган (СНИМКИ)

Според посланика структурите на Фетхуллах Гюлен стигат и до България и имат особено силно присъствие на Балканите. Гьокче посочи, че Гюлен има свои учебни заведения в Албания и Румъния например: „Ние знаем кой стои зад всичко това. Както казах, това е Фетуллахистката терористична организация – ФЕТО. Те имат свои организации в 150 държави, включително и в България. Ние знаем как те работят, наричат себе си „златното поколение”. Има култ към личността на лидера и този култ изисква пълно подчинение. Това е част от доказателствата, с които разполагаме и се случва в 21 век”.

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче
БГНЕС


За пореден път Сюлейман Гьокче беше категоричен, че Турция не помага на нито една политическа партия у нас.