/ БГНЕС
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не прие социални предложения на БСП. Обсъдени бяха предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за семейни помощи за деца, внесени от левицата.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП не бяха подкрепени от членовете на НСТС, с изключение на КТ "Подкрепа". Вносителите предлагат пенсиите за трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчисляват от 1 септември 2019 г. като индивидуалният коефициент за съответният човек се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Съветът за тристранно сътрудничество разглежда проектозакона за публичните предприятия


Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в Закона за семейни помощи за деца, внесени също от БСП. Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепиха предлаганите изменения. От КТ "Подкрепа" не са съгласни, че предлаганата еднократна помощ за раждане е обвързана с осигуровките.

Социалното и финансовото министерство също не подкрепиха предложените промени. С промените в закона се предлага еднократната помощ за второ и трето дете да бъде в размер на 10 минимални заплати, ако двамата родители са осигурени 24 месеца преди раждането на детето. Другото предложение предвижда помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за първокласници, но и за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. В момента помощта за първокласник е 250 лв.

Спират детските надбавки при неоправдано отсъствие от училище (ОБЗОР)

В дневния ред на заседанието бяха направени предложения за промени в Закона за българските лични документи, внесени от Юлиян Ангелов и група народни представители на ВМРО. "Работодателските организации по принцип подкрепят предложения законопроект", заяви вицепремиерът Марияна Николова на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след заседанието на НСТС. КРИБ се въздържа от подкрепа. Социалното министерство и синдикалните организации не подкрепиха законовите предложения в частта им за трудовата миграция и мобилност.

Вносителите на законопроекта предлагат издаването на лични документи за гражданите с български произход, живеещи извън България, които да важат само за територията на страната. Целта е да се реши въпросът с липсата на работна ръка и да се преодолеят проблемите с демографската криза.

ЮСоциалните партньори оцениха като добра основа за дебат представения проект на Анализ на социално-икономическото развитие на страната след присъединяването й към ЕС", добави Николова. Резултатите от дебатите ще залегнат в основата на бъдещата стратегия за развитието на България 2020-2030.
 
БТА