/ БГНЕС
Проектозаконът  за публичните предприятия, който беше одобрен от правителството, ще бъде разгледан от Съвета за тристранно сътрудничество. Конфликтна точка в него се оказа отпадането на забранителния списък за приватизация, който отново ще залегне в закона. Това обеща ресорният министър Емил Караниколов по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическата политика.
 
В забранителния списък за приватизация в момента има десетки държавни компании, сред които всички ВиК дружества, военнопромишления комплекс, АДИС, Българския енергиен холдинг, БДЖ, летища, пристанища и държавни болници. Именно той стана повод за възражения от страна на КНСБ, които присъстваха на заседанието и от депутати от БСП. Христо Проданов от БСП аргументира възраженията на левицата:
 
„Сред всичките тези предприятия, които са в забранителния списък и които са важни за националната сигурност, инфраструктурата и всякаква друга сигурност на България, ги изкарват от забранителния списък и стават на пазара за продажба, което за нас е недопустимо.“
 
Икономическият министър Емил Караниколов обеща да се разгледат всички предложения за промени, както и да се запази възможността парламентът да решава дали едно дружество може да се приватизира:
 
„Ще има задължение в текстовете, които в момента подготвяме, когато се създаде ново дружество или се преструктурира такова, в едномесечен срок съответният принципал да бъде задължен да бъде вкаран в задължителния списък и да няма право на разпоредителни сделки преди това, с оглед на това да не се случи приватизация, докато Народното събрание гласува новото дружество.“
 
Пламен Нанков от КНСБ също е  на мнение, че настоящият проект отваря врата за приватизация на ключови държавни активи.
 
„Приветстваме подобен проектозакон, но считаме, че той има значителни слабости и няма как да го подкрепим в сегашния му вид, преди тези слабости да бъдат отстранени“.
 
Проектът на закон за публичните предприятия ще засегне и общинските дружества. Следващата седмица той ще бъде обсъден на заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество.