Трима задържани след акция „Схемите” в Разград
Трима задържани след акция „Схемите” в Разград / снимка: Пресцентър на МВР, архив

Трима са задържани при полицейска операция в Разград, съобщава пресцентърът на МВР. Акцията е насочена срещу незаконна търговска дейност със земеделска продукция и източване на ДДС.

Операцията е проведена в момент на тегленето на 350 000 лв. от поставено лице, което извършва фиктивни сделки. Парите са били предадени на организаторите на схемата по източването на ДДС. По думите му схемата е действала с регистрирането на „кухи обеми, с което завишават покупката на зърнени култури и по този начин ощетяват и бюджета".

„Операцията се подготвя повече от три месеца и в момента изчаквахме просто да се изтеглят сумите от банката, за да могат да бъдат предадени на основния организатор и да можем да вървим към стартирането и провеждането на операция „Схемите", каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред Агенция „Фокус".

„В последната една година взаимодействието между данъчните и МВР е в пълен синхрон и това, което се случва днес, е поредната акция срещу злоупотребите с ДДС", заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. „Преди около три седмици звеното за борба с данъчни измами засече неправомерно поведение на няколко фирми, основно в разградски регион. Бяха уведомени МВР, Главна дирекция „Криминална полиция" и Върховна касационна прокуратура, бяха създадени съвместни екипи и към днешна дата е реализирана операцията при изтеглянето на парите, които са от злоупотреба с ДДС", обясни Стефанов пред „Фокус". Той коментира, че законодателството е доста либерално и НАП не може да се справи без методите на службите, но със съвместните действия в пълен синхрон с МВР, ДАНС и прокуратурата и техните методи за проследяване днес е проведена поредната акция срещу злоупотребите с ДДС.

В операцията участват служители на Главна дирекция „Криминална полиция", ОДМВР-Разград и представители на НАП. Целта на операцията е пресичане на незаконна търговска дейност със земеделска продукция и източване на ДДС.