министърът на образованието и науката Красимир Вълчев
министърът на образованието и науката Красимир Вълчев / БГНЕС
Началникът на Регионалното управление на образованието в София и председателите на две комисии - по информационното осигуряване към РУО-София и областната комисия по класирането ще бъдат наказани за грешката в първото класиране след 7 клас в София.

Гаф: Техническа грешка свали резултатите от класирането след 7 клас

Те са отговорните лица и ще понесат дисциплинарна отговорност по Закона за държавния служител. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди днешното изслушване в ресорната парламентарна комисия.

Грешката е човешка, на хората които са въвеждали балообразуващите коефициенти. Няма данни за софтуерен проблем, въпреки че продуктът има нужда от усъвършенстване, съобщи просветният министър. "Аз лично ще настоявам да има такива наказания и да бъдат в достатъчна степен дисциплиниращи. Разбира се, трябва да бъдат справедливи и да не бъдат прекомерни. Казвам, че ще настоявам, защото дисциплинарният съвет е този, който изслушва и приема решението.

Как се стигна до огромния гаф с класирането на седмокласниците и каква е ситуацията сега?

На въпроса чия е отговорността и кои ще са наказаните министър Вълчев отговори така: "В случая основната отговорност е на председателите на двете комисии - тази по информационното осигуряване и областната комисия по класирането, както и контролиращият ръководител - началникът на Регионалното управление на образованието".
 

БГНЕС


Необходимо е да се намали елементът на администриране от страна на служителите и в по-голяма степен да се разчита на софтуера, посочи още министър Вълчев.

Външното оценяване след 7-ми клас в нов формат от догодина