Три щама на грип се очакват тази зима
Три щама на грип се очакват тази зима / снимка: Sofia Photo Agency
Три щама на грип се очакват тази зима
45407
Три щама на грип се очакват тази зима
  • Три щама на грип се очакват тази зима

Три щама на грип се очакват тази зима - Брисбейн, Пърт и Калифорния, каза доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. По думите й най-добрата профилактика на заболяването е добрата хигиена и имунизацията.

Статистиката сочи, че 72% от хората, които боледуват от грип са на над 60-годишна възраст. В същото време хората над тези години не се ваксинират, а едва 4% от населението си правят имунизации, обясняват специалистите.

Лекарите съветват хората, които страдат от астма, диабет, сърдечносъдови и други тежки заболявания да помислят за имунизация, преди да започне разпространението на грипните вируси.

Една от най-често срещаните заблуди по отношение на противогрипните ваксини е, че предпазват от всички вируси, обясни завеждащият детското отделение в инфекциозна болница доктор Атанас Мангъров: "Противогрипната ваксина предпазва единствено от грип. Ако можем да го обясним образно: все едно се движите в София с автомобил, около вас има фолксваген, рено, пежо, фиат, лада, тази ваксина ви предпазва да не ви удари голф, тя не предпазва от фиати, москвичи, рено".

Грипът е остро, заразно заболяване, което се разпространява много бързо - за около 4-6 седмици, уточни тя. Заболеваемостта сред населението бързо достига до високи стойности, което повишава и броят на болните от пневмонии. Най-често от грип боледуват кърмачетата до едногодишна възраст - 7.7% и хората над 60-годишна възраст - 72%. Усложненията могат да доведат и до смъртни случаи. Противогрипните ваксини се поставят от личния лекар или в Центъра по заразни и паразитни заболявания. Те не са включени в задължителния имунизационен календар.