Три нови жертви на коронавируса отчете Националният оперативен щаб за изминалото денонощие. Сред тях е 38-годишен мъж, който е приет в "Пирогов" в тежко състояние с двустранна пневмония. Той не е имал придружаващи заболявания. Другите две жертви са жена на 68 години от Хисар с множество придружаващи заболявания и мъж на 58 години от Хасково. Това обяви на редовния брифинг проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и директор на ВМА.

Така общо починалите стават 31 души - 17 мъже и 14 жени. Средната възраст е 64 години.

676 общо са установените с коронавирус в страната ни до момента, увеличението е с 1% от вчера. За последното денонощие новите случаи на заразени са 7, от тях в болница са 6. Излекувани до момента са 71 души. 

Професор Балтов: В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин (ВИДЕО)


Вчера са тестувани близо 200 човека в Банско и Добринище. В кораб с близо 200 човека, завърнал се от обучение, също ще бъдат тестувани 200 човека. Заключенията ще се направят след края на цялата акция на тестуването.

В болница има 230 човека, от които 36 са в интензивно. Най-голямото струпване на болни е в София - 401 случая, 134 са в болница, 27 са интубирани. Следващи по брой болни са от Пловдив - 16, от които 4 са интубирани.

Осигурени са 15 000 дози хлорохин за лечение, допълни той. 

"Запасите от лекарства са съществени. Над 16 000 души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение", каза още Мутафчийски.

Лекарите от първа линия: Останете си вкъщи и ние ще ви ръкопляскаме (ВИДЕО)

Той допълни, че България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна срещу храни за ОАЕ. Медицинските консумативи са в предпазни средства – маски, ръкавици и костюми.

„Единственото нещо, което е установено до момента, е, че болестта се развива по собствени закони. Може да спре в даден етап на развитие. Повече от 80% от пациентите го изкарват в леки форми, но не е изяснена причината, поради която заболяването стига до тежки форми, които изискват апаратна вентилация“, коментира ген. Мутафчийски.

Не може да говорим за намаляване на заболеваемостта у нас, защото има около 400 теста, които днес би трябвало да бъдат препотвърдени“, обясни още той.

Въпреки апела: В „Света Неделя“ се причестяват с обща лъжичка (СНИМКИ/ВИДЕО)

За тест, за който се твърди, че е разработен от българин в САЩ ген. Мутафчийски обясни, че той не е PCR тест, а измерва температурата на издишания въздух. Това не е лабораторен тест, допълни той.

На въпрос защо в църквите е давано причастие с една лъжичка, ген. Мутафчийски отказа да коментира какво се случва в храмовете, както и църковните обреди. "Наблюденията от вчера са, че в църквите има по 5-10 човека, нямаше струпване на хора, повечето се вслушаха да не ходят в църквите, и продължаваме да отправяме същият апел – хората да си останат вкъщи и на Великден", добави Мутафчийски.

Относно пазарите той подчерта, че те ще бъдат отворени до сряда, като при нарушения ще бъдат затваряни веднага.

Оперативен щаб