/ пресцентър, Министерски съвет
Останете си вкъщи и ние ще ви ръкопляскаме, това призова Националният оперативен щаб, който днес е в разширен лекарски състав.

21 са новите случаи, 10 от тях са настанени в болница. Увеличението спрямо предния ден е с 3.2%. 669 са общо заразените в страната. 573 са активните случаи, излекувани са още 6 души - във ВМА - двама, в Кърджали са двама, в Пловдив е един (военослужещия, който беше интубиран.) и в Смолян е изписан един пациент, който е лекар. Общо 68 от заразените са излекуваните.  Това съобщи на редовния ген. Мутафчийски.

230 са общо настанените в болница, от които 147 са в София, 35 са в интензивни отделения.

Носенето на маски става задължително от 12 април

От новите случаи - 12 са в София, трима в Кюстендил, от които двама в града и един в Дупница, в Пловдив двама, в Хасково са двама и в Стара Загора - двама.

Починалите са 28, още два нови случая - мъж и жена на по 73 години. Жената е била в УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ, а мъжът в болница "Пълмед" Пловдив. Средната възраст на починалите е 65 години.

От медицинския персонал няма нови установени случаи. Те остават 36.

 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Събота, 11 април 2020 г.

По време на брифинга на Щаба, д-р Асен Меджидиев призова от името на Българския лекарски съюз хората да си останат вкъщи, въпреки празниците. Според него, мерките в България са най-добрите в Европа.

"Това, което колегите от Европа ни пращат, е ужасно. Клиповете, които гледаме, с трупове на млади хора, покъртително е. Като лекари сме виждали доста тежки неща, но това сериозно ни разтройва. Призовавам хората, да не се удавим накрая, след всички тези прекрасни мерки", заяви той. Колеги ми звънят, че ние трябва да реагираме, гледайки пълните улици и паркове вчера, добави той.

Мутафчийски иска маски на улицата: Напът сме сами да провалим всичко

"Ще стане много тежко, особено в София. Столицата е 2 милиона, а лекарите в София са 9 000, от тях 1/3 са пряко заети с коронавируса. Ние не сме Германия с огромен ресурс - и финансов и човешки. В европейските държави започват да падат масово медицински специалисти. Това е един много сериозен момент. Ако започнем да губим нашите медици, ще стане много тежко, особено в София, защото от провинцията по-тежките случаи ще дойдат тук. Обръщам се към всички сънародници - Господ е винаги с нас. Аз като лекар всеки ден влизам в операционната с Господ. Той ни пази и е милосърден. Не са 5 дни в годината, в които да Му обърнем внимание. В момента милосърдието е да си останем вкъщи. Както премиерът казва, ако трябва да извикаме Господ от вкъщи. С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава. Опазихме я дотук, нека положим още две седмици усилия", призова Меджидиев.

Горд съм, че съм българин заради всички тези условия, които имаме в България. Видяхте колко наши сънародници се прибраха в страната. Ние имаме най-добрия интернет, във всеки квартал денонощен магазин, имаме на разположение 24 часа медицински специалисти. Можем да останем още 2-3 седмици под карантина. Лекарите не са вездесъщи, заяви още той.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

 Виждали ли сте как майка не може да погребе детето си? Това попита директорът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов. "Аз съм виждал", каза той и призова всички да си останим по къщите. Бог ще бъде с нас и заяви, че днес те ще ръкопляскат на всички граждани в 21.00 часа, ако останат по домовете си.

"Бог е сред нас. Няма смисъл да го търсим в църквите. Пише го в Библията. Бог е при нас и не бива да поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране", заяви той.

Ето и целият призив на проф. д-р Костадин Ангелов:

"Честит празник на всички, които празнуват днес.
Аз съм тук, защото гледайки вчера какво се случва по софийските улици притеснените лекари, сестри и санитари в болницата настояха да се свържем с Щаба и да кажем тяхното мнение пред всички вас днес. Аз не съм тук като директор на Александровска болница. Аз съм като пратеник на лекарите и сестрите в нашата болница.

В дни на изпитание каквито са днешните дни всички се обръщаме към църквата. Използваме историята, която ни е учила, че църквата е помагала на българския народ в тези дни.

 Какво обаче пише в Библията? В Библията пише, че има време за всяко нещо по земята - време за раждане и време за умиране. Там пише още, че там където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях, така че няма смисъл да търсим Бог в църквите. Бог и сега е тук между нас можем да си останем по къщите и Бог ще бъде при нас. Нека да не поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране.

Виждали ли сте какво значи майка да не може да погребе своя син? Аз го видях със собствените си очи.

Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че могат да ви дадат само 200 бройки. Когато тръгвате да подготвяте хладилните камери в болницата, за да ги напълните с трупове.

Ако това се наложи, да знаете че имате само 100 места.
 
Ходещите хората по улиците, като че ли искат да ни предадат на нас лекарите някаква Божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим ви за тази корона от тръни – не я искаме! 

Всяка вечер ни ръкопляскате. Аз отправям една молба към всички български граждани, молбата е на лекарите, сестрите и санитарите в Александровска болница: Ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го! Нека да не превръщаме болниците в морги!

Ние сме притеснени. в нашите очи вече се вижда страх. Страх породен от разговорите, които водим ежедневно с нашите колеги в Съединените щати, в Западните държави, които ни показват много лоши картини.
 
Нека да запазим това, което досега постигнахме като резултат благодарение на навременните мерки. Нека да не си правим шега и илюзия, с това което ни предстои. Нека да си останем по къщите и Бог ще бъде с нас. Благодаря ви!"


"Чудодейното лекарство все още не е открито. Това засилва повече нашите тревоги", съобщи Мутафчийски.

Относно изследването по метода на пуловете ген. Мутафчийски обясни, че такова се прави в Израел. По този въпрос се работи, а този вид изследване има надеждност до 5 човека. Той съобщи още, че в момента има над 20 хиляди теста в държавните болници.