Трансплантирани пациенти са принудени да доплащат лекарствата си
Трансплантирани пациенти са принудени да доплащат лекарствата си / sxc.hu

Лекарствената политика на Здравното министерство и на Националната здравноосигурителна каса излагат на неприемливо висок риск живота и здравето на трансплантираните у нас.

Мнението споделят от Националната асоциация на трансплантираните, както и от Алианса на трансплантираните и оперираните. Проблемът се състоял в това, че според регистъра на Комисията по цени и реимбурсиране трябвало да се заменят доказали се в медицинската практика животоподдържащи лекарствени медикаменти, които ежедневно се използват от трансплантираните, с евтини генерици, за чиито медицинска ефективност и безопасност няма ясни доказателства.

Според председателя на алианса Евгени Георгиев мнението на водещите специалисти било, че генериците съкращават живота на трансплантиранине. За да продължат да използват оригиналните медикаменти обаче, с които се лекували от години, пациентите вече ще трябва да доплащат по над 120 лева на месец. По този начин се получавала ситуация, в която мнението на лекуващите лекари и експертите било пренебрегнато и лечението на трансплантираните се извършвало от чиновници.

Пациентите са категорични, че ако оплакванията им не бъдат чути, ще излязат на протести.