Тежък случай на бракониерство в навечерието на ловния сезон
Тежък случай на бракониерство в навечерието на ловния сезон / снимка: Димитър Владимиров, Дарик-Пловдив
Тежък случай на бракониерство в навечерието на ловния сезон
81309
Тежък случай на бракониерство в навечерието на ловния сезон
  • Тежък случай на бракониерство в навечерието на ловния сезон

Над 3500 нови ловци ще стрелят от днес по прелетен дивеч в страната. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов при откриването на сезона за дребен дивеч в полето край град Съединение. Той призова всички ловци да спазват необходимите изисквания по време на ловните излети.

Костов съобщи за тежък бракониерски случай от снощи - часове преди откриването на сезона. Край Момчилград са убити са два елена лопатари и сърна. Нарушителите се знаят, в момента се издирват и ги грози затвор до три години. При откриването на сезона за дребен дивеч зам.-министърът направи специално обръщение за предотвратяването на инциденти и нарушения, както и за спазването на закона. От началато на годината е регистриран един смъртен случай по време на бракониерски лов.

Най-много смъртни случаи през последните години са регистрирани през 2009-а. Тогава инцидентите по време на лов са били 18, като 8 от тях са завършили фатално, а останалите  с наранявания.

Зам.-министър Костов пожела на всички ловци наслука, но изтъкна, че обучението на младите авджии все още е голям проблем. Тази година са приети около 3500 нови ловци, но около 2000 кандидати не са взели изпита.

При откриването на сезона зам.-министърът каза, че екипи на горското стопанство и пожарната продължават гасенето на пожара в Рила, който не е навлязал в гората и след локализирането му снощи има още работа.

Други новини от Пловдив