Тежка зимна обстановка, пет варненски общини бедстват
Тежка зимна обстановка, пет варненски общини бедстват / DarikNews, Радка Минчева и Светлана Петрова
21 селища в община Руен са блокирани от виелиците
25376
21 селища в община Руен са блокирани от виелиците
Пътищата в Разградско са проходими
Кметът на Каварна Цонко Цонев за тежката зимна обстановка
Отборът на „Левски" блокиран в Каварна
  • 21 селища в община Руен са блокирани от виелиците
  • Пътищата в Разградско са проходими
  • Кметът на Каварна Цонко Цонев за тежката зимна обстановка
  • Отборът на „Левски" блокиран в Каварна

21 селища в община Руен са блокирани от виелиците. Пет общини във Варненска област обявиха бедствено положение. Бронетранспортьори се включиха в спасителни акции по изваждането на закъсали превозни средства в Разградско и Бургаско. Очаква се снеговалежите и виелиците на изток да стихнат, но остава много студено (синоптичната прогноза вижте във Vremeto.bg).

Затворена е отсечката от магистрала „Тракия" от Карнобат до Бургас, Дюленския проход, както и пътя Царево Синеморец. Пътищата до 21 селища в община Руен са непроходими поради продължаващите снеговалежи и силен вятър. Отстранени са авариите в 15 селища в Бургаска област, които за повече от 18 часа останаха без ток и вода. От началото на днешния ден екипи на „Гражданска защита" са успели да измъкнат от преспите над 40 автомобили, цистерни, автобуси и камиони. Блокирани по пътищата болни на хемодиализа са били успешно транспортирани до бургаската болница. Извадени са и затънали в снега линейки с пациенти. С помощта на верижна техника, бронетранспортьори и три снегорина от отсечката на автомагистрала „Тракия" в района на Карнобат бяха успешно извозени 15 шофьори, които останаха блокирани на пътя в продължение на 13 часа. Заради снегонавяванията днес не бяха изпълнени и много от курсовете на междуселищните автобуси, а два влака от Бургас за София и по направление Бургас - Слевен спряха движение за четири часа, след авария в контактната мрежа. В ж.п. и автогарите в града са прибрани и бездомните граждани, по инициатива на община Бургас. Силният вятър се очаква да продължи и през нощта, обясниха от Гражданска защита. Пътищата в областта продължават да се почистват.

Тежка зимна обстановка пет варненски общини бедстват
netinfo

В първата си спасителна операция участва днес бронетранспортьор, собственост на "Гражданска защита" - Разград. Машината опита да извади от пряспа автобус, закъсал в село Бели Лом. Само до обяд авариралите возила в Разградско бяха шест, съобщи шефът на "Гражданска защита" инж. Петко Петков. Рейсът на разградската фирма "Автобустранс" закъсал в 5,30 ч. сутринта. Той трябвало да превози работници от три села до фабрика за производство на кабели в Разград. След като закъсал, няколкочасови усилия трактори и МТЛБ (съветски верижен бронетранспортьор) на "Гражданска защита" не успя да се справи със спасителната акция и рейсът остана на завоя в центъра на село Бели Лом, надвиснал над дере. Въпреки минусовите температури на мястото на инцидента се събраха зрители. Според 40-годишен местен жител за последно бронетранспортьори са идвали в селото през комунизма. Само до обяд на тел. 112 са получени шест сигнала за закъсали коли и опасни ледени висулки по покривите в Разград, съобщиха от полицията. Шефът на "Гражданска защита" препоръча да не се предприемат пътувания, ако не се налага. Въпреки снеговалежа и навяванията, пътищата в Разградско са проходими. Няма населени места без ток, вода или хляб.

Тежка зимна обстановка пет варненски общини бедстват
netinfo

Няма затворени пътища в Силистренско, но навяванията продължават, съобщиха от Гражданска защита. Трийсет и девет машини на фирмите за пътно поддържане цял ден се борят със снежната стихия в региона. Проходими при много тежки зимни условия са основните направления за Русе, Шумен и Добрич, като до черноморския район се пътува по обходен път от разклона на село Богорово, през Войново, до разклона на село Кайнарджа. Над 30 инцидента са регистрирани през последното денонощие в Силистренско. От Областното пътно управление предупреждават шофьорите да не пътуват в региона, ако не се налага по спешност. Почистващи и опесъчаващи машини ще работят до полунощ по пътищата от първи и втори клас. В областта вали слаб сняг и духа умерен вятър. Синоптиците прогнозират тази нощ валежът да спре и температурите да паднат до минус 21 градуса. Отменени са учебните занятия във всички училища в понеделник и вторник.

Снегорин ще премине тази нощ от Русе до Силистра по железопътната линия, след като днес в преспите край Алфатар затъна влак. Това са съобщили за БТА от гарата в Силистра.

Тежка зимна обстановка пет варненски общини бедстват
netinfo

Варненските общини Суворово, Бяла, Вълчи дол, Аксаково и Ветрино обявиха бедствено положение заради лошите метеорологични условия. В областта вече няма населени места без ток и вода. Едното платно на магистрала „Хемус" в посока от Шумен за Варна е отворено. Другото засега остава затворено, като екипи на „Пътно управление" и „Гражданска защита" издърпват изоставените автомобили. Повече от 40 шофьори и пътници са били извозени през деня от закъсалите коли. Затворени за движение са още пътищата Варна - Бургас от Старо Оряхово, Варна - Кичево, Баир баши - Кичево, Суворово - Ветрино, както и всички третокласни пътища в областта. Движението по пътя Варна - Добрич е разрешено само за автомобили с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Същото ограничение важи за отсечката Варна - Балчик. От Областната администрация във Варна призовават шофьорите да се въздържат от пътувания. Тези, на които им се налага, да оборудват добре автомобилите си и да тръгват с пълни резервоари. Родилка от село в община Вълчи дол е била закарана до Варна, каза пред Дарик заместник-областният управител Славчо Славов. Затворено остава пристанището във Варна. Летището вече отворено и работи при нормални зимни условия. 10 катастрофи са регистрирани в морската столица от началото на деня, информират от КАТ. При инцидентите няма пострадали.

Отборът на „Левски", който днес трябваше за завърне в София, бе блокиран в Каварна, заради затворените пътища. В момента сняг не вали, но основният проблем е силният вятър, информира колегата от Гонг Стефан Стоянов, който следи подготовката на сините в Каварна.

Мъж без документи за самоличност е намерен снощи на паркинг на улица "Позитано" в София. По-късно той е починал в "Пирогов". Мъжът е бил премръзнал, имал е сърдечна и чернодробна недостатъчност, съобщиха от болницата. На 35 сигнала за бездомни хора са реагирали през изминалото денонощие екипи на Столичната община, съобщи пред Българската телеграфна агенция Минка Владимирова, директор на дирекция "Социални дейности" в общината. Десет от прибраните от улицата хора са настанени в Дома в ж. к. "Дружба", който е към МВР, тъй като са били без документи за самоличност. Други девет са в домовете в кв. "Захарна фабрика" и ж.к. "Красна поляна", а двама са приведени в болнични заведения. Девет души са напуснали домовете, непосредствено след настаняването им или са отказали да бъдат настанени. На пет от адресите не са забелязани бездомни хора, въпреки подадените сигнали.