Телената ограда по границата ни с Турция ще е готова тази седмица
Телената ограда по границата ни с Турция ще е готова тази седмица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очаквам тази седмица да е готов проектът за преграждението. Става дума за телено заграждение, с височина 3 метра по дължина 33 км от българо-турската граница. Това обясни пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов. Според него преграждението ще постигне две цели - ще възпрепятства преминаването на нелегални имигранти и ще ги пренасочи към контролните пунктове.

По повод твърденията, че 258 млн. лв. похарчени за бежанците министърът поясни, че най-вероятно е негова грешката, че не е уточнил. „Това е общата стойност на програмата за пълна интеграция на хората, които ще получат статут на бежанци. Това не са изхарчени пари. Ние трябва да очертаем посоката, в която да търсим солидарност в рамките на ЕС, и съответно очакваме средства от фондовете. 8 млн. лв. са вече разходите, които сме направили до момента, включително и извършване на загражденията”, каза Найденов.

На КСНС министърът на отбраната посочи, че окончателното становище е в две части - в едната направени политически изводи, от гледна точка на обществено-политическа обстановка за на опасността, която се очертава, ако продължим да вървим към противопоставяне. Другата е миграционният натиск и бежанската вълна.

„Най-важното от КСНС е показаната способност да се постига съгласие дори между различни страни. Очевидно, когато са поставени важни въпроси, притежаваме способността да постигаме съгласие”, подчерта министърът на отбраната. Той добави, че и двата проблема застрашават сигурността. Ако имаме заплаха на нарушение на конституционния ред в страната е заплаха. Миграционният натиск и бежанската вълна също са заплаха за националната сигурност.

На протестите ясно се очертаваха режисьорите, които организираха протестите. Ние не сме крили, че сме организирали нашия протест. За заплащането Найденов поясни, че вероятно ДПС най-вероятно още не са направили изчисления колко са платили. Все пак става дума за 70-80 000 човека. Проблемът с организацията на нашия общ митинг обаче е наш проблем и не може да бъде въпрос на толкова въпроси, каза той. Очевидно, че за хората е важно да изразят позиция и затова те дойдоха в София.