/ iStock/Getty Images
От руското посолство в България съобщиха за ТАСС, че консулската служба в София и генералното консулство във Варна спират работа, а генералното консулство в Русе е затворено за един месец поради липса на персонал, след като 70 руски дипломати бяха експулсирани от страната.

Решението за експулсиране на руски дипломати от България дойде извън страната. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви това днес в ефира на телевизионния канал "Россия-1".

„Всички в политическите кръгове в България стоят зад тези решения, те разрушават политическите отношения и го правят, разбира се, против волята на българския народ", каза тя.

Впоследствие ТАСС уточни, че "по-рано от руското посолство в България съобщиха за ТАСС, че временно е преустановена работата на консулския отдел в София и генералното консулство във Варна, а генералното консулство в Русе ще бъде закрито през следващия месец поради недостиг на персонал".

България гони 70 руски дипломати

По-рано премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 руски дипломати. 

"Нашите служби са идентифицирали хора, които до голяма степен са свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Голяма част от тях са работили за чужди служби, били са на различни позиции и дипломатическата им роля е била прикритие. Това са дипломати към Руското посолство с различни официални роли. Извършвали са несвойствени дейности за тези дипломатически позиции. Затова поздравявам българските служби и Министерство на външните работи, че институционално са си свършили работата. И искам да кажа, че всички които работят срещу интересите на България, ще бъдат призовани да си отиват обратно в страната, откъдето са дошли", каза Петков и обясни, че не може да бъде посочвана повече информация, тъй като е класифицирана. 

По думите му това не е агресия към руския народ. "Когато чужди правителства се опитват да работят и да се намесват във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които да противодействат", посочи той.

"Още в неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва", допълни премиерът в оставка. 

МВнР връчи на посланик Митрофанова нота за напускане на руските дипломати

Междувременно стана ясно, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.