Таксата за преглед при лекар няма да отпадне
Таксата за преглед при лекар няма да отпадне / Sofia Photo Agency, архив
Таксата за преглед при лекар няма да отпадне
45924
Таксата за преглед при лекар няма да отпадне
  • Таксата за преглед при лекар няма да отпадне

Бюджетът за здравеопазване за следващата година няма да бъде намален, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов. Той потвърди позицията на министерството, че клиничните пътеки ще отпаднат като механизъм за финансиране на болниците, въпреки острата реакция на Българския лекарски съюз, че това ще доведе до хаос в системата.

Здравният министър покани ръководството на съсловната организация на нова среща, заради неосъществената среща миналата седмица.

"За да разсея всякакви съмнения за задколисност, каня в четвъртък председателя на лекарския съюз, за да проведем разговор. Хиляда пъти съм казвал, че клиничните пътеки не са добър метод на финансиране и ако трябва да кажа какво всъщност искам да се случи в болницата, то може да се обобщи в изречението: Повече медицина в болниците, по-малко търговия, по-малко бюрокрация и лъжи. Клиничните пътеки, за съжаление, след 10 години използване до голяма степен са виновни за всички неблагополучия. Това нещо се споделя като мнение от всички лекари, с които съм имал разговори в страната. Учуден съм, че председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз единствен не е разбрал какво иска Министерството на здравеопазването", добави Константинов.

Здравният министър съобщи още, че потребителската такса за преглед при лекар няма да отпадне. Обсъждат се различни методики за определяне на размера й, допълни Стефан Константинов.