Съветниците пращат декларация до НС против законова поправка
Съветниците пращат декларация до НС против законова поправка / netinfo

Общинските съветници от Бургас ще изпратят до Народното събрание декларация, в която се обявяват против поправка в Закона за Черноморското крайбрежие. Те приеха документа на свое заседание. Според поправката, строителството в 100-метровата зона "А" и 500-метровата зона "Б" от брега на морето се ограничава почти до кота "нула". Според поправката в тези зони ще влязат част от бургаския комплекс "Лазур", квартал "Сарафово", дори и центърът на града, а както и територии от курортните градчета край морето.

Първи срещу поправката възропта бургаският бизнесмен Ваклин Стойновски, който на пресконференция обясни, че така икономиката на града ще загуби около 2 милиарда лева от нереализирани инвестиционни намерения. Бяха открити и два пункта за подписка против готвената за приемане поправка. В нея се подписаха повече от 6000 бургазлии.

В своята декларация съветниците настояват въпросната поправка да бъде премахната между първо и второ четене на законопроекта. Те предлагат три варианта за решение на проблема.

Единият от тях е изключването на урбанизираните територии от обхвата на ограниченията на зоните "А" и "Б", териториалният им обхват да бъде до границите на населените места, както и да има текст, който да запазва действието на влезлите в сила подробни устройствени планове.

Срещу готвената поправка реагираха и депутатите от "Коалиция за България", избрани от Бургас.