Съставиха акт за изземането на пясък от „Пясъчни дюни”
Съставиха акт за изземането на пясък от „Пясъчни дюни” / netinfo

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас е съставила акт за изземване на пясък от природна забележителност "Пясъчни дюни" край къмпинг "Златна рибка". Санкцията е за нарушение по чл ен 24 от Закона за защитените територии. Глобата за физически лица е от 500 до 5 000 лева, съобщиха от РИОСВ.

Вчера полицаи от РПУ - Созопол са открили морски пясък в двора на варов възел в село Равадиново, община Созопол. Пясъкът е с видими следи от корени и растения. Собственикът на възела не е представил документ за произхода му.

Още в неделя министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров разпореди да се направи спешна проверка на мястото на пясъчните дюни. От РИОСВ дадоха предписание на община Созопол да постави денонощна охрана там, както и на всички пясъчни дюни на нейна територия.

За изземването на пясъка е сигнализирана и Окръжна прокуратура - Бургас. РИОСВ предупреди и кметовете на другите черноморски общини да вземат мерки за охрана на пясъчните дюни и предотвратяване на тяхното унищожаване.

Седем са пясъчните дюни на територията на РИОСВ - Бургас, които са обявени за природни забележителности. Изземването на пясък извън тези територии също е нарушение и се счита за незаконен добив, съгласно Закона за подземните богатства, уточниха още от инспекцията.