Съпартийците на Дал не виждат проблем в присъствието му на митинга в Истанбул
Съпартийците на Дал не виждат проблем в присъствието му на митинга в Истанбул / БГНЕС, архив

Съпартийците на Касим Дал от Народна партия "Свобода и достойнство" не виждат проблеми в присъствието му на митинга в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган. Това обясни пред журналисти Веселин Пенев  преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. НПСД е част от Блока и има своя номинация за президент - на председателя си Корман Исмаилов.

Реформаторите продължават разговорите в търсене на обща кандидат-президентска двойка, след като миналата седмица решиха да стартират вътрешно проучване в отделните формации, от което да стане ясно кои са фаворитите на членовете и симпатизантите им за "Дондуков"2.

Български политик на митинга в подкрепа на Ердоган в Истанбул

Ако се наложи, ще обсъдим на срещата и присъствието на Дал, но не е в дневния ред, коментира Николай Ненчев /БЗНС/.

Това си е личен избор на Касим Дал, отбеляза Веселин Пенев. Той имал лична покана да присъства на митинга, а в НПСД знаели за нея.

"Разбирам актуалността на ситуацията, но тя не е генерирана на момента, така че не трябва да търсим някакъв прецедент", добави Пенев. Той предположи, че когато Дал се върне, ще може лично да сподели защо е бил на мероприятието. "Нищо кой знае какво притеснително или необичайно", смята съпартиецът му.

Над 1 млн. души се събраха на мегамитинг в Истанбул (ВИДЕО)

По думите на Веселин Пенев, традиционният политически календар у нас не изключва възможността приятелските взаимоотношения, декларирането на една или друга позиция да бъдат ясно артикулирани и да не влияят на добрите връзки със съседните държави.

Източник: БТА