Съдът ще гледа мярката на ромските „барони”, подготвяли три убийства
Съдът ще гледа мярката на ромските „барони”, подготвяли три убийства / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийски градски съд ще гледа мерките за неотклонение на Любомир Илиев, Васил Горанов и Георги Горанов - тримата ромски барони, обвинени в готвено покушение срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Олег Янев.

Преди седмица съдът остави тримата за постоянно в ареста. На 6 януари съдия Вергиния Петрова от Районния съд прецени, че за момента събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че тримата действително са извършили това, в което са обвинени. Няма опасност да се укрият, но има реалност да извършат друго престъпление. Тази опасност е свързана и с обстоятелството, че се е обсъждало убийството на висш прокурор. Тогава съдията прецени още, че извън ареста има опасност те да въздействат върху свидетели и да унищожат доказателства. По време на съдебното заседание страстите в залата доста се нажежиха. След като тримата обвиняеми бяха вкарани в залата техните близки започнаха да викат, че са невинни.

40-годишният Любомир Илиев-Любо Къдравия, Георги Горанов-Чамур (54 г.) и Васил Горанов-Вачето (49 г.) бяха арестувани преди седмица при операция, проведена под ръководството на Върховната касационна прокуратура, с участието на служители от ГД „Криминална полиция” и областните дирекции на МВР-Плевен и София. И тримата са криминално проявени.

Прокуратурата им повдигна обвинение затова, че в съучастие, като съизвършители помежду си и с Кирил Рашков подготвяли убийствата на прокурор Олег Янев от ВКП, но и на Христо Василев-Ицо Папата и лидера на партия „Евророма” Цветелин Кънчев. Тримата подготвяли убийствата в периода от началото на месец юни 2011 г. до края на месец септември 2011-а, в градовете Левски и София. Те „създали условия за осъществяване на убийството, преди да е започнало неговото изпълнение”.

На Любомир Илиев е повдигнато обвинение и за това, че е подбуждал друго лице - Константин Коприешвили да убие Ицо Папата. За това трябвало да получи сума в размер на 100 000 евро. Потенциалните жертви на престъплението са свързани с други наказателни производства за поръчкови убийства. От държавното обвинение посочиха, че на Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело.