/ БГНЕС
След 7 месеца в ареста Десислава Иванчева се прибира у дома
99689
След 7 месеца в ареста Десислава Иванчева се прибира у дома
  • След 7 месеца в ареста Десислава Иванчева се прибира у дома
Специализираният наказателен съд отново пусна под домашен арест отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова. Въпреки че решението беше взето по обяд и влезе в сила веднага, двете обвиняеми продължават да са в ареста и към момента. След по-малко от три часа прокуратурата обяви, че протестира пускането им от ареста, а по информация на Дарик Апелативният специализиран съд може да се произнесе по казуса още днес. Така в рамките на ден Иванчева и Петрова може да бъдат първо пуснати от съда, а след това върнати обратно в ареста от въззивната инстанция. Те са подсъдими за взимане на подкуп в особено големи размери от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат разрешението му за строеж в квартала. Двете жени са под стража от 17 април, когато бяха арестувани при показен 5-часов арест на централен столичен булевард.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)

Подобно решение Специализираният наказателен съд взе и преди месец. Мотивите на съдия Иво Хинов тогава бяха, че всички свидетели от община „Младост” вече са разпитани в съдебна зала и Десислава Иванчева и Биляна Петрова не могат да им повлияят, ако бъдат пуснати под домашен арест. Съдът обаче постави условие, че решението ще влезе в сила само ако бъде потвърдено от втората инстанция. Тя обаче го отмени заради „риск от бъдещо престъпно поведение” на двете обвиняеми и опасност да повлияят и на останалите свидетели по делото.
 
За разлика от тогава, днешното решение на съда влиза в сила незабавно и този път Иванчева и Петрова напускат ареста веднага:
 

„Психически не сме добре вече. Ние ще докажем, че не е имало никакво авторство от наша страна и не сме искали никакви пари“, каза Иванчева.
 
„Искам да благодаря на съдебния състав за проявената човещина и за това, че иска да се спазват условията за справедлив процес. Утре имам рожден ден и това е най-големият ми подарък“, каза Петрова.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?
 
Според съдия Иво Хинов опасността от извършване на ново престъпление, която е отчетена от втората инстанция, повече не може да е основание за оставането им под стража, предвид здравословното състояние и на двете обвиняеми, което чувствително се е влошило в последните месеци. Иванчева страда от тревожно-депресивно разстройство, което се провокира допълнително от престой в затворени помещения. Лечението й пък е било прекъснато за близо 2 седмици заради липса на медикаменти. Биляна Петрова пък подавала многократно молби за извършване на кръвни изследвания, свързани със заболяване на щитовидната жлеза, но такива така и не са й направени. И четирите вещи лица потвърдиха разказите на Петрова и Иванчева за лошите условия в ареста, където двете пребивавали в зле осветено, влажно и тясно помещение. Според Иво Хинов това нарушава съществено правото им на защита, а до момента нищо по делото не сочи, че ако втората инстанция отново отмени решението, Петрова и Иванчева ще възпрепятстват по някакъв начин повторното си задържане.

Третият обвиняем по делото – бившият районен кмет Петко Дюлгеров, бе пуснат под домашен арест още миналия месец. До момента нито един от основните свидетели по делото, включително предприемачът Александър Ваклин, не потвърди, че Иванчева е искала лично пари за подкуп, за да придвижва преписки за строеж в квартала. Ваклин заяви, че разговорите водел с Дюлгеров и нямал начин да провери дали той предава правилно думите му на Иванчева, както и обратно. 
 
8 октомври: Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество

Още този следобед от прокуратурата, обаче, обявиха, че протестират, както пускането на Иванчева и Петрова под домашен арест, така и това, че решението влиза в сила веднага. Според прокуратурата експертизите сочели, че здравословното състояние на двете обвиняеми не само не се влошавало, а дори се подобрявало. По информация на Дарик към момента двете жени все още не са пуснати от ареста. По непотвърдена информация е възможно втората инстанция да се произнесе още днес по спешност относно мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова .