Прокурор Мирослав Ангелов
96985
Прокурор Мирослав Ангелов
  • Прокурор Мирослав Ангелов
Окръжният съд реши да остави в ареста 29-годишната Цвета Таскова, обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия", при която на 13 април загинаха шестима души и над 20 бяха ранени. Според съда тя не е появила необходимата отговорност на пътя, а обвинението касае тежко престъпление с наказание над 5 години, мотивираха се магистратите.

Защитникът на Цвета Таскова апелира за по-лека мярка, като увери, че "ще бъде съвестно изпълнена". Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Тежка катастрофа с автобус на АМ „Тракия“, има жертви и ранени
 

БГНЕС


Автотехническа експертиза сочи, че колата е била изправна. Разпитаните над 30 свидетели, според прокуратурата, разказвали за неадекватни действия от стана на Таскова при шофирането. "Тя е започнала изпреварване като е допуснала да настъпи удар, в следствие на което е настъпила смъртта на 6 лица. Това престъпление е непредпазливост. Представлява и лична трагедия за самата обвиняема", заяви наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов.

Той допълни, че Таскова не е била внимателна на пътя и така се е стигнало до тежкия инцидента. Още след инцидента се разбра също, че през 2016 г. Таскова е била задържана, след като е шофирала с алкохол в кръвта.

Според прокуратурата шофьорът на автобуса няма никаква вина за инцидента.

Каква е най-вероятната причина за тежката катастрофа с автобус на „Тракия“?

До момента обаче няма автотехническа експертиза, която да определи мястото на удара и разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение, опонира защитата, според която за няколко дни разследване е невъзможно да се установи фактическата обстановка.

"Експертното заключение на една автотехническа експертиза ще бъде това, което ще трябва да даде механизма на произшествието. Пътниците не могат да бъдат принудени да си сложат коланите. Всеки един от нас трябва да има индивидуалното съзнание, че като пътник, когато види знак за поставяне на колан, трябва за своята собствена безопасност да го изпълни", коментира по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров.

Млада жена е виновна за катастрофата на "Тракия", опитала да изпревари автобуса

БГНЕС

 
По време на съдебното заседание стана ясно, че Таскова е възнамерявала да пътува за Гърция след дни и да започне работа там.

В съдебната зала тя изрази искрени съболезнования и заяви, че не може да опише съжалението, като допълни, че не очаква да бъде разбрана. "Искам да изкажа искрени съболезнования, не мога да опиша съжалението. Не очаквам да ме разберат, но съжалявам, съжалявам", каза пред съда тя.


Всички новини около катастрофата на АМ „Тракия“ можете да следите тук

В петък - 13 април, автомобилът на Цвета Таскова удари странично автобус на магистрала "Тракия", който се преобърна в канавка. Загинаха шестима души, а над 20 пострадаха. Състоянието на ранените се подобрява, тези с по-леки травми вече са изписани за домашно лечение.
БТА