Обвиниха шофьорката на колата от смъртоносната катастрофа при Вакарел

/ БГНЕС
Прокуратурата повдигна обвинение на 29-годишната Цвета Таскова, шофирала лекия автомобил от смъртоносната катастрофа на автомагистрала "Тракия" вчера.
На 13 април кола удари автобус и той се обърна в канавката на аутобана в района на Вакарел. При инцидента смъртта си намериха шестима души, а 23-ма бяха ранени.
 
13 април: Тежка катастрофа с автобус на АМ „Тракия“, има жертви и пострадали (СНИМКИ)

Техническата експертиза показала, че автомобилът е в изправност и сблъсъкът най-вероятно е по вина на водачката. Преди няколко години шофьорската книжка на Таскова е била отнета заради шофиране в нетрезво състояние, но впоследствие й е върната. Една от основните версии към момента е, че колата е ударила предната гума на автобуса и го е насочила към канавката.

И двамата водачи, участвали в катастрофата, имат предишни провинения, съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор по случая Мирослав Ангелов. "Направени са проби за алкохол на двамата водачи и те са отрицателни. Взети са справки за двамата водачи от КАТ за пътно-транспортни произшествия, от които е видно, че и двамата водачи имат провинения. Водачката на лекия автомобил "Рено" преди около две години е имала тежко провинение, свързано с употреба на алкохол, а пък водачът на автобуса има леки провинения, свързани със закона за движение по пътищата", каза прокурорът.

 
Каква е най-вероятната причина за тежката катастрофа с автобус на „Тракия“?

До момента са разпитани 26 очевидци, сред които и шофьорката Цвета Таскова. Готова е и техническата експертиза на автомобила, която сочи, че той е в изправност. Това е и основната причина прокуратурата да повдигне обвинение на Таскова. "Към днешна дата беше извършен разпит на водачката, която е от Плевен и е на 29 години. Беше станало ясно, че ескпертизата, касаеща техническата изправност на нейния автомобил, е готова и от нея е ясно, че автомобилът няма техническа неизправност. С оглед това и тежкото провинение, което е имала, взех решение след привличането й като обвиняема да бъде задържана за срок от 72 часа. В понеделник ще бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение. Повдигнато й е обвинение за причиняване на пътно-транспортно произшествие, при което са пострадали повече от две лица - в случая са загинали 6 души, както и са нанесени телесни повреди на други хора", каза прокурорът.

По отношение на катастрофата обвинителят каза, че са възможни много хипотези: че ударът може и да не е бил толкова лек; също така е възможно колата да е ударила предната лява гума на автобуса, така че да го завърти надясно и след като той е бил завъртян надясно, той неминуемо е отишъл в канавката, каквото и да е искал да направи водачът на автобуса; възможно е също да е имало техническа неизправност на автобуса. Всички тези възможности предстои да разгледа техническата експертиза и от нея ще стане ясно каква е причината за инцидента. Техническата експертиза обаче ще се забави. Възможни са няколко версии в зависимост от мястото на настъпване на удара, каза прокурор Ангелов.  

Ден на траур в памет на жертвите от катастрофата на АМ "Тракия"

Направена е и аутопсия на шестимата загинали. Най-младата жертва е 16-годишната Мила от Стара Загора. Сред жертвите са още 46-годишният Юмер Юмер, 43-годишната Виолета от Стара Загора, 31-годишната Станислава от Сливен и 49-годишната Антоанета от Габрово. Голяма част от пострадалите са пътували към Летище София за полет в чужбина.

Петима от пострадалите, настанени в болница „Св. Анна”, остават с опасност за живота. Вчера дежурните хирурзи в болницата са оперирали шестима пострадали – три жени и трима мъже. Сред тях е и 35-годишна майка на 3 деца, която не само е стабилизирана, но и след 10-часова операция е спасена от обезобразяване след тежко нараняване на главата.

В стабилно състояние и в съзнание вече се намира и 13-годишното момче, което беше настанено в "Пирогов". В стабилно състояние са и другите жени, настанени там, сред които е и майка му.

В стабилно състояние са и всички пациенти, настанени във ВМА, ИСУЛ и „Токуда’.   
Фокус