Каква е най-вероятната причина за тежката катастрофа с автобус на „Тракия“?

/ БГНЕС
Причина за днешната тежка катастрофа с автобуса край Вакарел най-вероятно е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство". Това коментира на извънреден брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
 
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че пътната инфраструктура не е причина за днешната катастрофа.

Тежка катастрофа с автобус стана при 27 км на магистрала „Тракия“, близо до проход "Траянови врата", преди Ихтиман. По официална информация шестима души са загинали на място. 22 са ранени и сред тях има дете. Всички те са откарани в болници в София.

Тежка катастрофа с автобус на АМ „Тракия“, има жертви и ранени
 
Два екипа на ИА "Автомобилна администрация" и прокуратурата разследват случая и извършват техническа експертиза на място. Екипи на МВР са в офиса на фирмата-превозвач "Юнион Ивкони".

Снимки от катастрофата на АМ "Тракия"
 
Министър Московски каза, че техническото състояние на автобуса е добро, машината има удостоверение за техническа изправност, на 6 февруари т.г. е извършен технически преглед, за който има видеофайл.
 
Конкретният автобус, извършвал превоза, е вписан в лиценза на превозвача. Шофьорът на автобуса е с валидни свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи.

Младен Маринов: Жертвите на място са 6, имало е засичане на автобуса
 
В момента те продължават проверката по цялата документация - за спазване на графиците, медицински прегледи, валидност на пътния лист и др.
 
Автобусът на „Юнион Ивкони” се е движел с 93 км/час

Министър Николай Нанков информира, че са предприети действия по изместване на автобуса, за да се нормализира трафикът на автомагистрала "Тракия" в натоварения петъчен ден. Очаква се това да стане до 17:00 ч. днес.

Всички новини около катастрофата на АМ „Тракия“ можете да следите тук
БТА