Съдът промени мерките на обвиняемите по делото Топлофикация
Съдът промени мерките на обвиняемите по делото Топлофикация / netinfo

Състав на Софийския градски съд /СГС/ промени мерките за неотклонение на обвиняемите по делото за източване на пари от "Топлофикация-София" Емил Антонов и Мая Стоилова в по-леки.

На Антонов съдът наложи мярка "домашен арест", отчитайки данните от съдебнопсихиатрична експертиза, която показва, че обвиняемият е в депресия и психологическото му състояние е влошено. Съдът посочи, че при тези обстоятелства най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" е необоснована. При решението си съдът отчете и факта, че бащата на Антонов е със 100 процента инвалидност.

Съдът уважи и молбата на защитата на Мая Стоилова и промени мярката й от "домашен арест" в парична гаранция от 17 000 лева. Защитата на Стоилова представи пред съда редица документи, свидетелстващи за тежкото здравословно състояние на родителите й и дъщеря й, която се нуждае от операция.

Съдът прецени, че промяната на мярката за неотклонение от "домашен арест" в "парична гаранция" е съобразена с интересите на обвиняемата да се грижи за семейството си и с целите на наказателното производство срещу нея.

Без уважение остана молбата на третата обвиняема Лина Абланска като съдът посочи, че няма обстоятелства, които да налагат тя да напуска дома си - Абланска е с мярка за неотклонение "домашен арест".

След произнасянето на съда, прокурорът по делото Божидар Джамбазов каза, че ще обмисля дали да протестира решението. Защитата на Мая Стоилова каза, че няма да обжалва размера на паричната й гаранция.

Решението може да бъде протестирано или обжалвано пред Софийския апелативен съд на 29 май.

Антонов, Стоилова и Абланска са обвинени, че са извършвали неправомерни доставки на машини и арматура за нуждите на Столичната "Топлофикация", с което са нанесли щети на дружеството за близо милион лева. Част от парите са източени посредством фирма "Шибър", чийто управител е Мая Стоилова.