Съдът отне хотела на Ванко 1
Съдът отне хотела на Ванко 1 / cнимкa: DarikNews

Пловдивският окръжен съд отне в полза на държавата недвижим имот от 416 кв.м и построения върху него 7-етажен фамилен хотел на бащата на рапъра Ванко 1 Петър Главчев, на стойност 810 502 лв. Делото бе образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

За проверявания период 1981-2006 г. Петър Главчев и семейството му са извършили разходи на обща стойност 1 165 136 лв, а  доходите на семейството за този период са 155 905 лв. По съпоставка на тези величини се установява, че разходите на семейството на ответника значително превишават доходите със сумата 1 009 230 лв, поради което съдът е приел, че към момента на придобиване и разпореждане с имота, предмет на отнемането, ответникът и съпругата му не са разполагали със законни доходи от предходните години, с които да закупят  парцела, да построят сградата и да направят парични вноски в дружеството за доизграждане на обекта.

Съдът прие за недоказани твърденията за получени от ответника два заема за 100 000 лв от тъста му и за 90 000 лв от брат му, за реализирани от съпругата на подсъдимия - Цветана Главчева,  доходи в размер на 25 000 лв от продажба на гоблени, както и тези, че Главчев-старши е реализирал доходи от продажба на собствена селскостопанска продукция и животни.

Твърдението, че строежът е финасиран със заем от „ Евробанк " АД в размер на 400 000 лв съдът намери за недоказано, тъй като беше установено, че кредитът е погасен предсрочно през месец май 2003 г., като от страна на дружеството е изплатено цялото задължение към банката, без същевременно за да са налице законни източници на тези средства.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив.

Новини от Пловдив