Съдът отложи делото срещу Янко Ваташки за 1 декември
Съдът отложи делото срещу Янко Ваташки за 1 декември / netinfo

Софийския градски съд отложи за 1 декември делото срещу Янко Ваташки-Лудия и трима негови съучастници. Те са обвинени в отвличането и изнудването на йорданския гражданин Мохамед Атти през лятото на 2002 г. Причината е неявяването на един от техните защитници – адвокат Илиян Василев. Преди да бъде отложено съдебното заседание стана ясно, че на следващият процес ще се яви експерт от министерството на отбраната, за да даде отговор като вещо лице на въпросите свързани с експертизите по случая.

През юли 2002 г. при акция на НСБОП, СДВР и РДВР-Перник са арестувани Янко Ваташки, Любомир Илиев-Боксьора и Ивайло Петров-Цигането. Те са задържани заради отвличането на йорданеца Мохамед Атти. Похитеният е измъчван и за него е поискан откуп на стойност 20 000 долара. След получаването на откупа Мохамед Атти е захвърлен в околностите на София. Той самият не подава жалба срещу похитителите. Оказва се, че в организирането на отвличането са замесени четирима души – Янко Ваташки Любомир Илиев-Боксьора, Ивайло Петров-Цигането и Иво Методиев-Диджея. Самият йорданец Атти заяви, че Ваташки му е дал 30 000 долара на ръка, с което претенциите на чужденеца са изчезнали.

В досието на Янко Ваташки има обвинения за кражби, изнасилвания и финансови измами. Смята се, че той се занимава с рекет, поддържа мрежа от сутеньори и проститутки, занимава се с магистрални кражби и отвличания като действа не само в България, но и в Унгария и Чехия.