Съдът отказа да се произнесе за законността на мярката срещу Илиев
Съдът отказа да се произнесе за законността на мярката срещу Илиев / cнимка: БГНЕС

Военно-апелативният съд отказа да се произнесе дали е законна мярката за задържане от 72 часа на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев. След заседанието адвокатът на Илиев Васил Василев съобщи, че ще посъветва клиента си да потърси правата си в Европейския съд в Страсбург заради отказ от правосъдие.

Военно-апелативният съд заседава, за да реши каква мярка за неотклонение да бъде наложена на Илиев окончателно. Магистратите отказаха да се произнесат както по мярката за неотклонение на Илиев, така и по жалбата за неговото задържане за 72 часа. Самият бивш главен секретар на МВР беше лаконичен и не пожела да коментира почти нищо. „Това е пагубно за самото МВР и за самите работници, които работят в него. Мисля, че трябва да се чувствам и малко обиден”, каза той и допълни, че „по делото и обвинението, което ми е повдигнато няма как да говоря, тъй като информацията е класифицирана.”

След заседанието адвокатът на Илия Илиев Васил Василев заяви, че ще посъветва клиента си да потърси правата си в Европейския съд по правата на човека, тъй като държавата - в лицето на военните магистрати, не спазва Европейската конвенция за правата на човека. Според Василев отказът на военните съдии да се произнесат както по мярката за неотклонение на Илиев, така и по жалбата за неговото задържане за 72 часа, е отказ от правосъдие.