Съдът отказа да отмени запор върху имущество на Ангелина Димитрова
Съдът отказа да отмени запор върху имущество на Ангелина Димитрова / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

За пореден път неизпълнена съдебна поръчка стана причина за отлагане на делото срещу Ангелина Димитрова, съпруга на застреляния преди години Константин Димитров-Самоковеца.

Състав на Софийски градски съд днес проведе поредно заседание по делото срещу Димитрова. Председателят на състава коментира, че седми месец не може да бъде изпълнена съдебна поръчка до една „близка и приятелска на България държава, каквато е Турция", пише БГНЕС.

На днешното съдебно заседание прокуратурата докладва, че е постъпил запор на имущество на Ангелина Димитрова в Лондон. Адвокат Ина Лулчева поиска частично вдигане на запор върху сметка на подсъдимата. Целта е тя да може да плати свои и на сина си публични държавни задължения. На този етап съдът не уважи искането на адвокат Лулчева. Той аргументира отказа си с обстоятелството, че не е ясно точно какви задължения трябва да плати Димитрова. Във връзка с това съдът изиска от данъчните власти какъв е размерът на задълженията.

Ангелина Димитрова е обвинена в контрабанда. Според прокуратурата в периода от 1 до 31 март 2000 г. на митница "Аерогара София" тя е пренесла през границата на страната стоки с търговско предназначение на обща стойност 697 741 лв. Това е станало без знанието на митницата, а Димитрова е използвала фалшиви фактури, припомня БТА. Димитрова е подсъдима и затова, че на 22 март 2004 г. в София, в качеството си на управител и едноличен собственик на капитала на "Борогруп травел Лондон" ЕООД, е продала всичките си 400 дяла на дружеството на обща стойност 40 000 лв. на "Адамко" ЕООД, регистрирано в САЩ.

През октомври 2009 г. Софийският градски съд отмени частично запора, наложен върху банковите сметки на Димитрова. Магистратите постановиха сумата в размер на 358 495 лв. да бъде отблокирана, за да може Димитрова да извърши плащания към Агенция „Държавни вземания". Задълженията към държавата са натрупани след наложения запор върху сметки и имущество на Димитров.