Съдът не спря конституирането на новия кмет на Разлог
Съдът не спря конституирането на новия кмет на Разлог / снимка: Дарик-Благоевград

Административният съд в Благоевград е отхвърлил особеното искане на коалиция "Патриотичен съюз" в Разлог за спиране процедурата по конституиране на новоизбрания кмет Красимир Герчев.

Жалбата на коалицията, издигнала кандидатурата на Благой Дункин, бе депозирана в края на миналата седмица. В нея лидерите на СДС и ДСБ настояха обявения от ОИК - Разлог за кмет Красимир Герчев, да не полага клетва, до приключване на заведеното дело за касиране на изборния резултат от 22 ноември.

Според определението на магистратите, Красимир Герчев може да бъде конституиран, независимо, че административният процес не е приключил с решение. За да постанови определението си, съдът е приел, че не са налице материалните предпоставки за спиране изпълнението на оспореното решение - не е налице интерес, който да е еднакъв по степен на важност или превишаващ този на защитимия със закона обществен интерес от встъпването в длъжност на новия орган на местното самоуправление.

Не, не са представени доказателства за настъпване на значителни или труднопоправими вреди, които да надхвърлят обществения интерес, вложен в разпоредбата на чл.104, ал.2 от Закона за местните избори, сочи в определението си съдът.

Първото дело срещу вота в Разлог е насрочено за 7 декември в Административния съд в Благоевград. Красимир Герчев ще положи кметска клетва в следобедните часове днес.

Други новини от Благоевград