Съдът не даде ход на делото срещу Красьо Черния
Съдът не даде ход на делото срещу Красьо Черния / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдът не даде ход на делото срещу Красьо Черния
31297
Съдът не даде ход на делото срещу Красьо Черния
  • Съдът не даде ход на делото срещу Красьо Черния

Софийският районен съд не даде ход на делото срещу бизнесмена Красимир Георгиев, обвинен в лъжесвидетелстване. Красьо Черния стана известен като лобист на магистратите - той е обещавал на съдии началнически постове в системата срещу 200 000 евро. Според обвинението е излъгал прокуратурата, че не се познава с магистрати, но след проверка на телефонните му разпечатки стана ясно, че той е говорил с множество съдии и прокурори.

Делото не тръгна, след като защита на Георгиев отказа съкратено следствие и настоя по него да бъдат изслушани свидетели. Красьо Черния напълно отрече обвиненията, че е лобирал за назначаването на магистрати, както и че съзнателно е лъгал и заблуждавал държавното обвинение. „Не съм лъжесвидетелствал", категорично заяви той.

От прокуратурата контрираха с твърдението, че вината на Красьо е лесно доказуема. Обвинението залага на свидетелски показания,експертизи и телефонните разпечатки. „Потвърдил е пред прокурор от Градска прокуратура, че не познава магистрати и лица от съдебната система, а в действителност в хода на разследването се установява, че той познава такива лица", обясни наблюдаващият прокурор Даниела Александрова. „По делото има секретни материали, преценка на съда е дали да се гледа при закрити врати", допълни тя. „Наказанието, предвидено за това престъпление, е лишаване от свобода до пет години", уточни още Александрова.

Процесът продължава след съдебната ваканция като следващото заседание е на 30 септември.

Срещу Георгиев вече бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци, над 94 000 лв. данъци от 2006 г. до 2008 г. Красьо Черния не е подал изобщо данъчна декларация през 2006 г., а в тези за следващите две години е "затаил истината". Георгиев е платил 10 000 лв. гаранция, за да остане на свобода, а мярката му за неотклонение е "подписка". Срещу Красимир Георгиев има разследване и за търговия с влияние.