Съдът изслуша страните по делото за убийството на Кристин
Съдът изслуша страните по делото за убийството на Кристин / netinfo

За по-малко от два часа Софийският апелативен съд /САС/ успя да изслуша всички страни по делото за убийството на ученика Кристин Петров от Перник.

Съдът в Перник призна за виновен и осъди на 11 години затвор неговия съученик Кристиян Иванов.

Кристин бе убит през октомври 2004г., а разчленения му труп бе открит дни след изчезването на момчето, заровен в гориста местност над стадион "Металург" в Перник.

Намереният за автор на убийството Кристиян Петров бе осъден да заплати на родителите на жертвата по 100 000 лева, по силата на внесен от тях граждански иск.

Днес адвокатите на подсъдимия защитиха внесената жалба в съда, в която поискаха техният подзащитен да бъде оневинен.

Адвокат Марин Марковски поиска на Кристиян да бъде назначена експертиза заради оплаквания от болки в крайниците и поради факта, че не може да вдига тежки предмети. Това искане бе отхвърлено от съда.

САС прие експертно решение на ТЕЛК за здравословното състояние на бащата на подсъдимия - Костадин Стефанов.

В своята пледоария единият от защитниците на Кристиян Петров заяви, че в мотивите си първоинстанционният съд в Перник е пренесъл на 6 страници обстоятелствата от експертизи, които нямат отношение към авторството на деянието. Адвокатът допълни,

че безспорно по делото е доказано, че обвиняемият има наследствена обремененост.

Прокуратурата поиска да бъде потвърдена наложената вече присъда.

Майката на загиналото момче - Емилия Томова, поиска в съдебната зала присъдата от първата инстанция да бъде потвърдена. Пред журналисти тя заяви, че не може да приеме исканията за намаляване на присъденото наказание. Обществото не

бива да се примирява с това - човек, който е убиец, независимо от възрастта, е убиец, каза тя. Томова настоява за доживотен затвор, без право на замяна, за Кристиян Иванов.

Пред съда в последните си думи Кристиян заяви, че вярва в безпристрастността на съда. Неговият баща Костадин Стефанов отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Решението на САС ще бъде произнесено в препоръчителния от закона едномесечен срок.