Свлачище затвори жп линията Хасково-Кърджали, дъждът наводни къщи
Свлачище затвори жп линията Хасково-Кърджали, дъждът наводни къщи / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Вследствие на падналите дъждове през последното денонощие свлачище е затрупало жп линията Хасково-Кърджали. Малко след 18,30 часа в тунела край село Мост закъсал пътнически влак, който не можал да премине през съоръжението поради свлечена скална маса и дървета. Четирима спасители са разчистили мястото, след което влакът потеглил.

По-късно свлачище засипало отново линията, която към момента е спряна за движение в участъка Хасково-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Снощи спасителни екипи са отводнявали къщи в селата Каблешково, Люляково и Мост, котелното на кметството, магазини и механа в Черноочене, заведение във вилната зона на Стремци.

Спасителен екип е отстранил паднало дърво на пътя за село Лясково и платното е било освободено за движение.

В района на с. Люляково са наводнени 30 къщи и стопански постройки, дворове и засети площи със зеленчуци. По думите на кмета на с. Люляково Мюмюн Али обилните валежи са повишили нивото на река Перперешка и вчера тя е излязла от коритото си. Образувала се е вълна с височина близо метър, която е отнесла всичко по пътя си.

Снощи експерти от община Кърджали са направили оглед на място, за да опишат нанесените щети. Заедно с тях бе и кметът на общината инж. Хасан Азис.

Екипи на Пожарна безопасност започнаха отводняване на къщите.

В критично състояние е и моста при с. Люляково. Единият от постаментите бе отнесен при проливни дъждове преди повече от три години. За възстановяването му бе кандидатствано пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии още тогава, но и до момента няма одобрена финансова помощ.

Вчера в община Кърджали са подадени сигнали за нанесени щети и в други населени места.

Водосток при с. Чифлик е отнесен и е засегнат пътен участък, вследствие на което е затруднено движението към селото. За възстановяването на водостока има внесено искане преди година и половина , но и там няма отпуснати средства.

Проблеми има и по пътя за село Ненково. Свлачище е засегнало пътният участък. Община Кърджали е предприела своевременни мерки, изпратена е техника за разчистване на пътя.

След дъждовете има отнесени и чакълени настилки и по илиците в с. Резбарци.

По информация на експертите в община Кърджали към момента не може да бъде дадена оценка за нанесените щети, тъй като продължават огледите.

Други новини от Кърджали