Студът помага за намаляване на грипните заболявания
Студът помага за намаляване на грипните заболявания / Thinkstock/Getty Images

Ниските температури спират разпространението на вируса, но пикът на грипната вълна тепърва предстои, това каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Вижте докога е ваканцията на различни места

"Ваканцията и студът намаляват разпространението на грипа. Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява. С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, т.е. не толкова рязко да се увеличават случаите", коментира Кантарджиев.

Пикът на грипа ще е след седмица

"Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет без да са се разболели. Те са в контакт с вируса, правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип. Не можем да очакваме в една седеммилионна България да има пет милиона болни", каза още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

От вторник започват нови валежи от сняг

По дневните данни рязко намаляване на болните от грип няма. Има сериозна грипна епидемия, но според д-р Кантарджиев, не е по-различна от предишни години.

"Най-важните мерки, които можем сами да вземем срещу грипа, са да не контактуваме често с болни хора; да разговаряме на метър и половина; когато някой киха или кашля да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка; когато някой в семейството е болен да носи маска, за да не зарази и другите", посъветва експертът.