На първо четене Комисията по здравеопазване в парламента прие Министерски съвет да направи стъпки за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина Sputnik V.

БСП отново поиска България да одобри Спутник V (ВИДЕО)

Предложението беше внесено от Корнелия Нинова. Решението бе взето след оспорван дебат, в който участваха както депутати и министри, така и представители на съсловните организации, предава NOVA.

Председателят на комисията Александър Симидчиев предложи да се възложи на Министерски съвет да предприеме първи стъпки за проучване на възможностите за прилагане на ваксината Sputnik V след получаване на разрешение на ЕМА, което бе отхвърлено.

Ангелов: Няма подадено заявление в EMA за разрешаване на ваксината Sputnik V

От своя страна здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов коментира, че България няма капацитет да извърши оценка, капацитет за безопасност на ваксината.

Директорът на изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов от своя страна добави, че има четири разрешени ваксини, а настоящото законодателство не позволява да се извърши самостоятелно проучване.

„Отново ни препращат в девета глуха, в задънена улица. Пак повтарям - ние се намираме в извънредни условия. И Великобритания прие извънредно законодателство, за да вкара ваксината на Pfizer на своя територия”, заяви проф. Георги Михайлов от БСП.

България получава близо 5,5 млн. дози ваксини до края на юни

„Няколко страни в Европа направиха такъв опит. В Словакия той доведе до правителствена криза. Всъщност внесените ваксини на „Спутник V” не бяха използвани и в момента се чудят какво да ги правят”, обяви главният държавен здравен инспектор в оставка Ангел Кунчев.

Заседанието на комисията продължи повече от 4 часа.
nova.bg