/ Георги Димитров
Към момента в страната ни има достатъчно количества ваксини срещу COVID-19
"Към момента в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) няма подадено заявление за разрешаване за употреба на руската ваксина Sputnik V".

Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване към 45-то Народно събрание.

Ангелов: Ако лечебните заведения не са търговски дружества, НЗОК ще стане излишна

Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение за възлагане на Министерския съвет за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители

Решението на Министерството на здравеопазването за осигуряване на руската ваксина е отрицателно, защото съгласно действащото законодателство, което е хармонизирано с европейското, за да се разпространява този продукт, той трябва да е разрешен за употреба по общностна или национална процедура.

"За да бъде прилагана в страната ни руската ваксина, е нужно да отговаря на определени нормативни изисквания и одобрение от страна на ЕМА. През май се очаква от ЕМА да бъде извършена инспекция на производителя на руската ваксина за спазване на добра производствена практика, посочи" още Ангелов.

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка

"Към момента в страната ни има достатъчно количества ваксини срещу COVID-19", добави той и допълни, че Министерството на здравеопазването не е против Sputnik V, но проблемът е законов, на национално ниво, който трябва да бъде решен.

"Ако приемете такъв законов текст, няма проблем да се случи, но проблемът е регламентът, който императивно казва, че процедурата трябва да бъде централизирана. Нося лична отговорност, отговорност и като министър и не мога да предприема действия, които са в противоречие със законодателството", каза още Ангелов.

Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в това гласуване, защото този проект носи същите белези и недостатъци, каквито имаше и при предишното му обсъждане от Народното събрание, каза депутатът Даниела Дариткова. 

"Липсват сериозни профилактични програми", каза още Ангелов. "Предлагам и съм готов с документ за обществено обсъждане за няколко нови профилактични програми - за ранна диагностика на колоректалния рак, за рак на стомаха, за рак на гърдата, за рак на маточната шийка, добави той. По думите му, ако започнат да се въвеждат мерки, резултатите ще се видят след 18-20 год.   
БТА