/ БТА
Препоръките ще бъдат изпратени на Българската православна църква
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви препоръчителните мерки, които трябва да се спазват на предстоящите празници в храмовете. Влизането в църквите няма да бъде забранено. "Хората са с разклатена психика, имат нужда от духовно здраве", заяви Ангелов.

Депутатите няма да имат Великденска ваканция

Всички богомолци трябва да бъдат с маски, с изключение на свещенослужителите. Спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, вярвашите да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Върбовите клонки да се раздават на открито, да има дезинфектанти на входовете. Това са част от мерките, които предлагат да се спазват в храмовете на Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.

Ще изгрее ли слънце около Великден (ВИДЕО)

Здравните власти препоръчаха още редовно проветряване, регулиране на потока на хора, осигуряване доколкото е възможно на отделен вход и изход на храма, при възможност да бъдат намалени църковната служба и ритуал.В църквите трябва да се спазват общите правила, които се спазват навсякъде - в театри, ресторанти, магазини, молове, поясни доц. Ангел Кунчев. Той каза още, че молбата им е хората да ограничат посещенията в храмовете.

„Четвъртата седмица на намаляване на заразените позволява обсъждането на облекчаването на мерките. Надяваме се, че тази тенденция ще е устойчива”, заяви Кунчев.