/ Gulliver/Getty Images
Руската ваксина "Спутник V" няма да може да получи разрешение за употреба в ЕС преди края на месец юни, предупреди френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес.

Има първи етап на разглеждане, който се нарича научен анализ и който без съмнение ще продължи най-малко до средата на юни, подчерта Бон пред комисията по външни работи на френския Сенат. След това ще трябва да бъде получена и позицията на Европейската агенция по лекарствата за допускането на руската ваксина до европейския пазар, което отнема още няколко седмици. 

Австрия пред договор с Русия за 1 млн. дози от ваксината „Спутник V“

Следователно тя не може да получи разрешение за употреба преди края на юни, посочи той.

Към този момент ЕС би трябвало да разполага с много повече налични дози от ваксини на други лаборатории, следователно нуждата ще е далеч по-малка, отбеляза държавният секретар по европейските въпроси.

Клеман Бон подчерта и ограничения производствен капацитет на руската ваксина и обвини Москва, че използва "Спутник V" като пропаганден инструмент. "Нека не бъдем наивни, (те имат) стратегия за разделение в ЕС, която за момента, и толкова по-добре, не е дала плодове, с изключение на няколко предателства", отбеляза той.

От 27-те страни членки на ЕС само Унгария и Чехия са решили да прибегнат до руската ваксина, без да чакат одобряването й от европейската лекарствена агенция. В Словакия това решение доведе до оставката на премиера Игор Матович, подложен на критики дори от собственото си правителство.

Италианската област Кампания е сключила сделка за закупуване на Sputnik V

Други страни, като Германия, заявяват, че са готови да използват "Спутник V" за борба с пандемията, ако тя бъде одобрена от европейските експерти.

"Не изключваме никакво решение, никаква възможност, но нека не си правим илюзии за руската или китайската ваксина", призова Клеман Бон.
БТА