/ iStock/Getty Images
Южната италианска област Кампания е подписала сделка за закупуване на руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V.

Новината съобщи областният управител на Кампания Винченцо Де Лука, предаде Ройтерс. Сделката ще влезе в сила едва когато ваксината бъде разрешена за използване в Европа.

Инфекциите след имунизиране със „Спутник V“ са рядкост, уверяват създателите на ваксината

"Подписахме договора след седмици на преговори, в очакване на одобрението на ваксината от Европейската агенция по лекарствата и от Италианската агенция по лекарствата", заяви Де Лука.

Кампания, в която се намира Неапол, е една от най-населените италиански области с 5,8 милиона жители. Тя е сред най-тежко засегнатите от епидемията области в страната, с над 320 000 потвърдени случая на зараза досега.

Ученици и циркови артисти протестират срещу мерките в Италия

Областният управител на Кампания увери, че когато цялото население на областта бъде ваксинирано, то останалите дози от руската ваксина ще бъдат предложени на останалата част от Италия.

ЕАЛ започна преглед на руската ваксина по-рано през март. Ваксината бе одобрена в Русия още през август миналата година, без да се чакат пълните резултати от клиничните изследвания.

ЕАЛ досега е разрешила четири ваксини за ЕС - на Pfizer, Moderna, Джонсън енд Джонсън и на AstraZeneca. Италианският премиер Марио Драги каза, че ако всичко е наред с одобрението на Sputnik V на европейско ниво, то тя няма да е на разположение преди втората половина на годината.
БТА